Sky News: Pasoši dokazuju da Šišmakov radi za rusku obavještajnu službu
Foto: Sky News

Poslednji dio slagalice

Sky News: Pasoši dokazuju da Šišmakov radi za rusku obavještajnu službu

Pasoši Eduarda Šišmakova su posljednji dio slagalice, koji su dokaz o navodnoj umiješanosti Rusije u pokušaj državnog udara 16.oktobra u Crnoj Gori. Tu vijest objavio je juče Sky News, pozivajući se na zapadne bezbjednosne izvore.

Sky News je objavio fotografije iz pasoša jednog od dva osumnjičena Rusa za pokušaj terorizma Eduarda Šišmakova koje ga povezuju s ruskom vojskom i navode da je, prilikom organizacije napada, koristio lažni identitet, prenosi RTCG.

U starom pasošu piše da se on zove Eduard Šišmakov i da radi kao vojni ataše u ruskoj ambasadi u Poljskoj.

2e25a590e65150c6900f2c511668df0317725d256cd6d59e5c6a19fcc14fe8d63894520

Foto: Sky News

Međutim, u pasošu koji je izdat u avgustu 2016. godine, kraj fotografije istog čovjeka, sa istim datumom rođenja, piše drugo prezime – Širokov.

972e3c658637dd1cd144e245c37f5bbbf70b6cb52f35ba92e157deb107c3c5323894526

Foto: Sky News

Zapadne obavještajne službe ovo smatraju dokazom da je Širokov radio za Glavnu obavještajnu upravu (GRU) Ruske Federacije i da je povezan sa Moskvom.

Poljske vlasti su za Sky News potvrdile da su Šišmakova izbacile iz zemlje 2014. godine jer je on ruski obavještajac.

“Želimo da vas informišemo da je Eduard Vladimirovič Šišmakov identifikovan kao službenik GRU i u oktobru 2014. godine poljska Vlada ga je proglasila za personu non gratu”, navodi se u dopisu za Sky News.

Premijer Duško Marković je u subotu za Sky News rekao da vjeruje da su Vladimir Popov i Širokov iza državnog udara.

duskomarkovic

Duško Marković

"Jasno je da su te dvije osobe organizovale grupu koja je trebalo da izvrši puč. Postoje određene strukture u Rusiji koje su pripremale terorističke aktivnosti protiv Crne Gore i njihove aktivnosti su bile usmjerene ka tome da spriječe put Crne Gore ka NATO. Htjeli su da naprave promjenu u našem demokratskom sistemu. Nisu nas željeli u NATO, već su htjeli da anti-NATO partije pobjede na izborima. Prijetnja je postojala, i ovo nije samo prijetnja za Crnu Goru, već za demokratiju", naveo je Marković.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je ocijenio da je vijest o navodnoj umiješanosti ruskih obavještajaca u pripremu državnog prevrata u Crnoj Gori još jedna u nizu neosnovanih optužbi.

On je naveo da nema nijednog dokaza o navedenim optužbama, navodi Tass. Lavrov je rekao da se istina ne može tražiti na naslovnim stranama novina, već u mirnom razgovoru. 

"Ako imate pitanja, hajde da se pozabavimo njima", kazao je šef ruske diplomatije.

I Kremlj je juče odbacio optužbe.

"Dan za danom bilježimo neke apsurdne optužbe na račun Rusije, i dan za danom ih demantujemo", rekao je Peskov novinarima.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.