Koliko nas godišnje košta održavanje automobila?
Ilustracija

Koliko nas godišnje košta održavanje automobila?

Prosječan radnik radi pet mjeseci godišnje samo za troškove automobila.

Svakog vozača automobil dnevno košta šest eura. Tako bar pokazuje računica napravljena u Republici Srpskoj, mada se ona uz manja odstupanja može primjeniti i na Crnu Goru. Ista računica pokazuje da automobil, u prosjeku, godišnje na vrijednosti gubi oko 500 eura, dok je prosječni godišnji trošak posjedovanja i korišćenja automobila nešto više od 2.200 eura.

Magistar saobraćaja iz Prijedora, Aleksandar Jeftić kaže da prosječan radnik radi pet mjeseci godišnje samo za troškove automobila.

Čak i da automobil uopšte ne vozimo, njegovo posjedovanje košta nas 2,2 eura dnevno ili 800 godišnje, odnosno dvije prosječne plate. Jeftić je izračunao i da dnevni trošak posjedovanja i korišćenja automobila iznosi oko šest eura.

On podsjeća na mnogobrojne neizbježne troškove – registraciju automobila kao i izdatke za gorivo.

– Ako prosječno godišnje pređemo 15.000 kilometara, uz prosječnu potrošnju od sedam litara i cijenu goriva od 0,9 eura po litru – imamo trošak od 1.020 eura godišnje– navodi Jeftić.

Bar jednom godišnje moraju da se zamijene ulje i filter ulja, svake 2-3 godine filter goriva, filter vazduha, antifriz, ulje za kočnice, gume, a bar jednom u pet-šest godina treba uraditi veliki servis.

– Za redovno održavanje i popravke automobila treba da se potroši bar 350 eura godišnje – navodi Jeftić.

Tu su i razni troškovi: poput parkiranja, pranja automobila i putarina. Na godišnjem nivou iznose 100 eura, a postoji i niz drugih mjerljivih i nemjerljivih troškova poput zauzimanja prostora (garaža, nadstrešnica) i betoniranja dvorišta.

On navodi da računica jasno pokazuje da je automobil “trošak – i to veliki”, zbog čega kaže da je možda bolje koristiti druge vidove prevoza: bicikl, javni prevoz, taksi ili rentakar, a novac za kupovinu automobila uložiti u nešto što će uštedjeti ili donijeti još novca.

S obzirom da su cijene goriva u Crnoj Gori skuplje nego u regionu, time je i održavanje automobila skuplje.

 

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.