Naučnici otkrili novi način za izlječenje teških bolesti
Ilustracija

Mijenjanjem ljudskog DNK

Naučnici otkrili novi način za izlječenje teških bolesti

Međunarodni tim naučnika iz desetak država svijeta otkrio je nov način mijenjanja ljudskog DNK , zahvaljujući kojem će biti moguće popraviti oštećene gene u mozgu, izliječiti neke neizlečive bolesti, pa čak i produžiti ljudski život, piše britanski Independent prenoseći naučni rad objavljen u časopisu Nature.

 Načnici su svoje otkriće opisali kao “sveti gral genetike” nakon što su novom metodom uspjeli vratiti vid miševima koji su bili slijepi zbog pigmentnog retinitisa koji se pojavljuje i kod ljudi.

U prethodnim istraživanjima nije bilo moguće promijeniti DNK u tkivu oka, mozga, srca ili jetre. Ćelije se u većini tkiva odrasle osobe ne dijele, što naučnicima znatno otežava uvođenje promjena u okviru DNK.

Sada je grupa naučnika predvođena profesorom Juanom Carlosom Izpisuaom Belmonteom s američkog instituta Salk uspjela modifikovati DNK u sklopu nedjeljivih ćelija.

Tehnika, poznata kao HITI, zasniva se na CRISPR tehnici. CRISPR tehnika koristi se poput neke vrste molekularnih makaza, uz pomoć kojih je moguće rezati i mijenjati ljudski genom.

– Sposobnost korištenja HITI tehnike radi ciljanog transgenog umetanja u postmitotičke neurone in vivo bez presedana je i omogućiće velik napredak u području osnovnih i istraživanja u vezi s translacijskom neurologijom – navode naučnici.

Vecernji.hr

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.