Svijet se nada da će papa Franjo vratiti ugled crkvi

Papa Franjo dalje dobija velike čestitke

Svijet se nada da će papa Franjo vratiti ugled crkvi

Papa Franjo i dalje dobija čestitke svjetskih političkih i vjerskih lidera u kojima se naglašava želja svih da će novi poglavar Katoličke crkve promovirati mir, sigurnost i dostojanstvo ljudi bez obzira na njihova religiijska uvjerenja.

U reagiranjima se uglavnom ističu nadanja da će Jorge Bergoglio Katoličkoj crkvi, uzdrmanoj skandalima, vratiti nekadašnji ugled. Mediji podsjećaju da je to prvi papa iz Latinske Amerike u posljednjih 13 vjekova, ali i pišu da je uspon u crkvenoj hijerarhiji počeo u vrijeme vojne hunte u Argentini.

Novi papa prvi dan na čelu Katoličke crkve započeo je kako se to očekuje od rimskog biskupa, molitvom, ali u bazilici Djevice Marije, u koju je ušao na iznenađenje mnogih na sporedni ulaz. I samo svešteništvo je desetak minuta uoči početka mise saznalo da im stiže papa.

Idućih dana novi poglavar ima vrlo gusti raspored obaveza: razgovore s kardinalima, postavljanje nove vatikanske vlade i svoga ureda a najavio je da će već u petak posjetiti svog prethodnika Josepha Ratzingera u Castel Gandolfu što mediji smatraju važnim korakom u smirivanju napetosti između crkvenih frakcija.