Crveni nosevi – klovnovi doktori koji liječe osmijehom (FOTO)
Foto: AA

Hrvatska

Crveni nosevi – klovnovi doktori koji liječe osmijehom (FOTO)

Udruženje „Crveni nosevi“ iz Zagreba broji 19 klovnova koji razveseljavaju djecu na onkološkim odjeljenjima, ali i starije osobe. Kako bi bili što prisutniji, počeli su s djecom komunicirati preko Skypea. Kažu da je smijeh lijek i da životna radost liječi sve.

Klovn Primarius Dibidus dolazi u kancelariju „Crvenih noseva“ i svlači svoje civilno odijelo ispod kojeg ostaju crni brčići, mašnica na čelu, kapa i naravno – okrugli, crveni nos. 
Iz torbe vadi svoje „doktorske rekvizite“, tu su neki neobični dječji crteži, čarobna kugla, trubice i šuškalice. Metar mu služi kao toplomjer koji mjeri temperaturu do 150, a tu je i puna vreća crvenih noseva koji se dijele djeci za snižavanje visoke temperature.

Primarius Dibidus potom sjeda za laptop na kojem mu je otvoren video poziv putem Skype-a, a na drugoj strani su djeca sa onkoloških odjeljenja dvije zagrebačke bolnice. 
Šale, zagonetke, veseli crteži i vedar duh rekviziti su kojima Primarius Dibidus okupira djecu putem računara na dvadesetak minuta, da zaborave na bolničke brige dok su njihovi vršnjaci na moru i ljetnim praznicima.

2016072421819905012544311Web

Primarius Dibidus inače je Tomislav Ćurković i Crveni nos je već tri i po godine, dok s djecom radi već 15 godina.

Crveni nosevi – klovnovi doktori su udruženje koje slavi šestu godinu svog postojanja u Hrvatskoj, a dio su šire međunarodne organizacije koja je osnovana u Beču i već 20 godina postoji u 10 država svijeta. Glavna misija im je smijehom i životnom radošću pomoći bolesnima i nemoćnima. 

Crveni nosevi broje 19 klovnova koji redovno posjećuju djecu u bolnicama, starije i nemoćne u staračkim domovima, a nasmijavali su najmlađe i najstarije u vrijeme izbjegličke krize u Hrvatskoj, kao i za vrijeme poplava, kada su mnogi ostali bez domova. Klovnovi doktori nekad odu i do BiH kako bi širili smijeh preko granica.

Projekt „Smijeh je lijek, Skype sa klovnom“ je pokrenut po ugledu na projekt čeških kolega i primarno je usmjeren prema dječjim onkologijama. Pokrenut je u februaru ove godine sa djecom koja se nalaze na liječenju u Klinici za tumore u Zagrebu, a pridružila su im se djeca sa KBC-a Zagreb. 

2016072421819905012544314Web

Klovnovi obilaze ukupno 10 hrvatskih bolnica i u tri doma za starije i nemoćne.

„Potrebni su im smijeh, igra i vedrina da bi se ponovno osjećali kao djeca“, rekla je za Anadoliju Ivana Štulić koja radi u organizaciji.

Klovnovi inače dva puta sedmično u paru odlaze na ova odjeljenja tako da ih djeca već poznaju, a i oni njih. Vole ih i doktori, medicinske sestre i roditelji, jer osmijeh je najbolji lijek za svaku bolest, slažu se svi.

Crveni nosevi se financiraju iz donacija i cilj im je biti što prisutniji po bolnicama. Dogodine planiraju osnovati „Karavan Orkestra“, putujući karavan koji će obilaziti djecu sa teškoćama u razvoju. 

Anadolija

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.