„Vikiliks” o vezama politike i kriminala u Crnoj Gori
Logo Vikiliksa

Crna Gora nema sposobnosti da napadne organizovani kriminal

„Vikiliks” o vezama politike i kriminala u Crnoj Gori

Manipulacije u ekonomskoj tranziciji, od strane dobro povezanih ljudi, donijele su bogatstvo visoko pozicioniranim političarima i maloj grupi oligarha, napisao je bivši ambasador SAD u Podgorici Roderik Mur u depeši do koje je došao „Vikiliks”. Objašnjavajući postojanje sukoba interesa nosilaca visokih funkcija, Mur je kao primjer naveo potpredsjednika DPS-a i bivšeg potprjedsednika crnogorske vlade Svetozara Marovića.

Za početak, list je objavio depešu iz 2009. godine u kojoj je Mur Stejd departmentu "otkrio" da je potpredsjednik vladajuće Demokratske partije socijalista Svetozar Marović, direktno ili indirektno, navodno povezan sa 22 posebne kompanije, kao i da se bez njega ne može sklopiti iole značajan posao u Budvi. 

Tu svoju priču, navodi list, Mur potkrepljuje informacijom da je Prva banka jedina imala koristi od vladinog paketa, vrednog 40 miliona evra, u vlasništvu porodice tadašnjeg premijera Mila Đukanovića.  

"Na primjer, Svetozar Marović je navodno povezan sa 22 posebne kompanije bilo direktno ili kroz članove porodice. Česta glasina kaže da se ne može sklopiti značajan posao u Budvi bez Marovićevog blagoslova”, napisao je Mur u dokumentu od 2. septembra 2009. godine, do kojeg je došao "Vikiliks", a koji "Vijesti" objavljuju u saradnji sa britanskim "Gardijanom". 

Mur je svoju centralu obavjestio da je Đukanović vlasnik tri, njegov brat Aco 47, a sestra Ana Kolarević jedan odsto akcija Prve banke, što, kako je naveo, porodici daje kontrolu nad bankom. 

"Prva je jedina crnogorska banka koja je imala koristi od vladinog paketa od 40 miliona evra, što je bio rezultat globalne ekonomske krize. Mnogi drugi visoki političari, takođe, imaju značajan poslovni interes, uključujući i interes u državnim kompanijama", napisao je Mur. 

U dokumentu se, ipak, navodi da Crna Gora "ni u kom smislu nije izgubljen slučaj", kao i da je u prethodnim mjesecim bilo povećanog hapšenja i istraga. 

Ocjenjujući da je prirodu i opseg korupcije u Crnoj Gori teško kvantifikovati, Mur je tada naveo da i razni izveštaji ukazuju da se korupcija dešava na većini nivoa vlasti. Ambasada SAD u Podgorici nije željela da komentariše ova dokumenta "Vikliksa".(Blic)