Manastir Ostrog: Sveto mjesto gdje ne prestaju čuda!
Manastir Ostrog

Najposjećenije mjesto na svijetu

Manastir Ostrog: Sveto mjesto gdje ne prestaju čuda!

Manastir u kome počiva Sveti Vasilije Ostroški je mjesto na kome su mnogi vjernici pronašli svoj spas...

Manastir Ostrog je tokom cijele godine najposjećenije svetilište u Crnoj Gori, a poslije Hristovog groba i Svete gore, ovo je treće najposjećenije svetilište u hrišćanskom svijetu. Razlog za to su brojna čuda koja se dešavaju u stjenovitom crkvenom zdanju.

Rijeke vjernika posjećuju manastir u koji dolaze pješice, a veliki procenat posjetilaca su i bračni parovi koji ne mogu da imaju djece. Nemali je broj žena koje su poslije posjete vječnoj kući čuvenog sveca ostale u drugom stanju, a sve do jedne vjeruju da ih je upravo sveti Vasilije blagoslovio pa su zatrudnjele.

Vjeruje se da je vinova loza koja raste iz stijene u čuvenom manastiru ljekovita, tačnije da njeni plodovi liječe neplodnost.

Čudotvorna vinova loza

Mitropolit Vasilije se upokojio u manastiru Ostrog, a na mjestu na kome je ispustio svoju dušu je nikla vinova loza, koja se i danas može vidjeti. Nedugo zatim, mitropolit Vasilije je kanonizovan za sveca Srpske pravoslavne crkve, koja svake godine 12. maja proslavlja spomen na njega.

ostrog

Sveta vinova loza, Foto: Profimedia
 

Od tada, pa do današnjih dana se neprekidno događaju čuda Svetog Vasilija Ostroškog, a vjerujući uz njegovo ime ne propuštaju da kažu i SLAVA MU I MILOST.

Manastir posjećuju pripadnici svih vjera

Na zvaničnom sajtu manastira se stalno pojavljuju novi tekstovi koji svjedoče koliko su velika čuda Svetog Vasilija Ostroškog, a u pohode manastiru gotovo svakodnevno dolaze poklonici, od kojih mnogi nisu pravoslavne vjere. Manastir Ostrog sastoji se iz Gornjeg i Donjeg manastira.

ostrog1

Foto: Wikimedia.org

Gornji manastir, nalaze se dvije crkve: Vavedenje Bogorodice, gdje počivaju mošti Svetoga Vasilija, i Sveti Krst. Crkve su dekorisali poznati slikari u 17. vijeku, djelimično su slikane na stijenama planine Ostrog.

Donji Manastir sagrađen je u 19. vijeku, a čine ga crkva Svete Trojice, manastirski konaci i vjerska škola osnovana u 18. vijeku. U njemu se danas redovno održavaju liturgije, obavljaju krštenja i vjenčanja.

ostrog2

Foto: Alo.rs

Kako je Vasilije postao svetac?

U času smrti svetog Vasilija kelija se zablista neobičnom i nadzemaljskom svjetlošću. Tijelo Svetog Vasilija ostroški monasi sahraniše u grob ispod crkvice Svetog Vavedenja Majke Božje.

Narod je počeo da dolazi na njegov grob i moliti mu se, kao što su dolazili i za vrijeme njegovog zemnog života. A na grobu su se  počela dešavati mnogobrojna čuda, koja ni do danas u Ostrogu ne prestaju.

Predanje kaže da se, sedam godina nakon smrti, tadašnjem igumanu manastira Sveti Luka u Župi kod Nikšića, Rafailu Kosijerevcu, često se javljao u snu, naređujući mu da dođe u Ostrog i otvori njegov grob. To se ponovilo dva puta, jer Iguman svom snu nije pridavao važnost. Tek treći put Iguman je odlučio da ispriča svoj san bratiji, koji se dogovoriše da odu pod Ostrog.

Kada su otvorili grob sv. Vasilija, našli su tijelo potpuno neoštećeno, žuto kao vosak, a mirisalo je na bosiljak. To je, dakle, bio pravi dokaz da je Vasilije Ostroški uistinu svetac.

Njegove mošti su smjestili u Ćivot gdje i danas počivaju.

Kurir

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.