Pilot Vodopivec, koji je spasio živote 74 putnika, nosi gene heroja
Foto: smedia.rs

Dva pilota, dva heroja

Pilot Vodopivec, koji je spasio živote 74 putnika, nosi gene heroja

Vladimir Vodopivec, koji je spasio živote 74 putnika u Somaliji, sin je Vladimira koji je prizemljio oteti avion na liniji Tivat - Beograd 1959. godine.

Dva Vladimira, dva pilota, dva heroja. Otac i sin Vodopivec. Stariji Vladimir 1959. godine uspješno je spustio oteti avion na liniji Tivat - Beograd, dok mu je putnik držao pištolj prislonjen na glavu, pišu Novosti.

Mlađi Vladimir proglašen je za junaka, nakon što je u utorak u Somaliji uspješno prizemljio putnički avion kome je eksplozija raznijela dio trupa.

“Najvjerovatnije je u pitanju bomba manje snage, smještena u džepu sa zadnje strane jednog od sjedišta u putničkom prostoru”, pojasnio je iskusni srpski pilot.

Desetine hiljada sati u vazduhu, višegodišnje radno iskustvo na različitim letjelicama i žica u genima za pilotiranje - klasifikovali su Vodopiveca u klasu najboljih pilota na prostorima bivše Jugoslavije.

“Vladimir Vodopivec je dobro znano ime u svijetu vazduhoplova na našim prostorima. On je iskusan pilot, koji je prošao obuku prema najvišim standardima. Teroristički napadi i reagovanje u vandrednim situacijama dobro su mu poznati, ali za brzu reakciju i odsustvo panike svakako je zaslužno njegovo iskustvo”, ocjenjuju kolege avijatičari iz Udruženja pilota Srbije.

Letačku karijeru Vodopivec započeo je u JAT-u na kraćim linijama, jer ga kako tvrde članovi porodice, nisu naročito zanimali prekookeanski letovi. Šest godina je letio i za "Montenegro erlajnz", da bi ga česti letovi u Africi, zgode i nezgode u vazduhu iznad ovog tla, već 2009. godine odveli u Somaliju. Na pomen njegovog imena, mnogi kratko odgovore - najbolji pilot, možda najbolji i na svijetu!

“Javile su mi njegove kolege da je bilo komplikacija na letu i da je sve prošlo najbolje. Ja se sa njim nisam čula od tada, a ne želim da ga zovem jer ne želim da ga ometam ako je krenuo na let. On je skroman, ne voli da se hvali svojim djelima. Još malo pa će u penziju, ovo mu je poslednja godina letenja pred penziju”, priča Nadežda Vodopivec (87), majka srpskog pilota čije će ime otići u anale vazduhoplovstva.

Vodopivec je interesovanje za pilotiranje pokazao još kao mali, kada je sa svojim ocem, od koga je naslijedio i ime i gen za upravljanje letjelicama, svakodnevno odlazio na piste.

Njegovog oca, Vladimira Vodopiveca, koji je preminuo prije tri godine, kolege iz svijeta civilnog i ratnog vazduhoplova i dan - danas oslovljavaju sa "pilot broj jedan".

Letio je i preko okeana, radio za brojne svjetske kompanije, ali je jedan događaj obilježio njegovu karijeru, bar što se tiče civilnog vazduhoplovstva. Naime, on je bio za upravljačem putničkog aviona, koji je 1959. bio otet prilikom leta na relaciji Tivat - Beograd. Avion je najprije bio preusmjeren na Bari, ali ga je posle višečasovne drame na nebu i sa gotovo praznim rezervoarom, stariji Vladimir Vodopivec uspješno prizemljio.

Mlađi Vladimir Vodopivec trajno će se prizemljiti već sledeće godine, kada će se zvanično i penzionisati. Ima dvoje djece, sina koji se takođe ze Vladimir i ćerku Anju, pišu “Novosti”.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.