Toyota povlači 1,6 miliona vozila u Japanu i Evropi
Ilustracija

Toyota povlači 1,6 miliona vozila u Japanu i Evropi

Toyota je saopštila da povlači 1,6 miliona vozila zbog problema sa vazdušnim jastucima koje im je isporučila japanska fabrika Takata Corporation, javlja Anadolija.

Povlačenje obuhvata 22 modela koja su prodavana u Japanu, među kojima Corolla i Vitz proizvedene od 2004. do 2005. godine. Tu su i vozila prodata u Italiji, Velikoj Britaniji i Španiji, ali se tačan broj još uvijek ne zna. Među povučenim vozilima nema ni jednog iz Sjedinjenih Američkih Država.

Povlačenje je objavljeno jer Takatini vazdušni jastuci mogu eksplodirati ogromnom snagom. To je ranije dovelo do povlačenja 19,2 miliona automobila u SAD-u, a vladini regulatori i dalje vode istragu. 

Za sada nije zabilježen ni jedan slučaj povrjeđivanja vlasnika Toyotinog vozila zbog novog defekta sa vazdušnim jastucima, samo jedan u Nissanovom automobilu u Japanu. Kayo Doi, portparol Toyote zbog novog problema sa Takatinim vazdušnim jastucima najavila je mogućnost povlačenja čak 15 miliona vozila u SAD-u i Japanu.

Američka regulatorna agencija za sigurnost u automobilima ranije ove godine je izrekla kaznu od 70 miliona dolara za Takatu Corporation zbog dokaza koji su godinama prikupljani, a prema kojima su njihovi vazdušni jastuci skloni defektu. Ukoliko Takata ne bude poštovala petogodišnji sporazum Nacionalna uprava za bezbjednost u saobraćaju SAD-a može ih kazniti sa dodatnih 200 miliona dolara.

Toyota, Ford, Honda i Nissan odlučili su da koriste Takatine vazdušne jastuke u svojim vozilima koja su u razvoju.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.