Šta su policistični jajnici: Simptomi, liječenje i posljedice
Ilustracija

Korisno znati

Šta su policistični jajnici: Simptomi, liječenje i posljedice

Sindrom policističnih jajnika najčešća je hormonska bolest žena i najčešći uzrok izostanka ovulacije. Naziv dolazi od izgleda jajnika na kojem se nalaze brojne ciste.

Osim toga jajnici su obično dvostruko veći od normalnih, napete sivobijele površine ispod koje se u kori nalaze cistice veličine od 5 do 15 mm. Procjenjuje se da pet do 10 odsto žena u plodnom razdoblju boluje od ove bolesti.

Kako se uspostavlja dijagnoza policističnih jajnika?

Dijagnoza policističnih jajnika se postavlja kombinacijom kliničkih, ultrazvučnih i laboratorijskih nalaza hormona. Klinički nalazi obuhvataju informacije o simptomima žene, njenim ranijim i porodičnim bolestima, te pregledom.
Ipak, za postavljanje sigurne dijagnoze najpouzdaniji je ultrazvučni pregled. Transvaginalnim ultrazvukom (ultrazvučni pregled sondom) pouzdano se mogu izmjeriti i analizirati detalji u jajniku.

Koji su simptomi policističnih jajnika?

Simptomi koji mogu da ukazuju na policistične jajnike su:

smanjen broj menstruacija ili njihov izostanak
nakupljanje masnog tkiva u predjelu stomaka ( tzv. muški tip debljine)
pojačana dlakavost
akne
opadanje kose
masna koža
gojaznost

Da li policistični jajnici ometaju začeće?

Pojedine žene koje imaju policistične jajnike mogu imati smanjenu mogućnost začeća, dok drugima to ne predstavlja nikakav problem. Međutim, ukoliko zbog ovog oboljenja imate problem sa plodnošću, uspješno možete doći do željenog potomstva vantjelesnom oplodnjom.

Koji su rizici od policističnih jajnika?

Ako imate policistične jajnike treba redovno da odlazite na ginekološke i druge ljekarske preglede jer je ovo oboljenje u vezi sa nizom rizika, kao što su:

spontani pobačaji su dva do tri puta češći
bolesti srca i krvnih sudova su sedam puta češći
rizik od obolijevanja od šećerne bolesti je 16 odsto veći
povišeni krvni pritisak se javlja kod 40 odsto pacijentkinja
veći je rizik za dobijanje tumora jajnika
kasnija menopauza
različita krvarenja iz materice
poremećaj nivoa masnoće u krvi
anemija

Kako se liječe policistični jajnici?

Pristupi liječenju policističnih jajnika su različiti jer se razlikuju i simptomi od žene do žene. Ipak, ukoliko imate policistične jajnike i želite da ostanete u drugom stanju, najglavnije je da smanjite tjelesnu težinu. Dokazano je da smanjenje mase od 5 odsto može dovesti do normalizacije menstrualnog ciklusa i ponovnog uspostavljanja ovulacije, čime se povećava plodnosti. Uz to treba da povećate fizičku aktivnost, prestanete da pušite i pijete alkohol.

Policistični jajnici se mogu liječiti i određenim lijekovima, koje će vam u zavisnosti od kliničke slike preporučiti vaš ginekolog. Takođe, policistični jajnici se mogu liječiti i hiruškim putem tj. odstranjivanjem dijela ili cijelog jajnika. Postoji i postupak elektrokauterizacije jajnika gdje se elektrodom spaljuje tkivo jajnika.

Izvor: Stil

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.