Microsoft na Infofestu predstavio mogućnosti Cloud servisa u javnom sektoru

Budva

Microsoft na Infofestu predstavio mogućnosti Cloud servisa u javnom sektoru

Kompanija Microsoft i ove godine uzela je učešće na XXII Festivalu informatičkih dostignuća (INFOFEST), koji se tradicionalno održao u Budvi. Microsoft je bio sponzor posebnih programa koji se tiču cloud computing-a u javnom sektoru, a koji su se prožimali kroz sve dane Infofesta. S tim u vezi, poseban gost ovogodišnjeg Infofesta bio je i gospodin Dejan Cvetković, CEE Regional Technology Officer u Microsoft-u.

Microsoft je u okviru festivala održao prezentaciju pod nazivom „Cloud servisi u javnom sektoru“ sa ciljem da predstavi svoja Cloud rješenja i mogućnosti koja ova rješenja donose državnim institucijama u cilju efikasnijeg i produktivnijeg rada.

„Microsoft je i ove godine kao globalni IT lider prepoznao značaj učešća na Infofestu kroz predstavljanje Cloud rešenja u Government i Public sektoru. Cloud nije samo fokus Microsoft-a, reč je o servisima koji su globalno postali neophodni u poslovanju i koji su fokus svetske IT industrije. Mi smo želeli upravo da skrenemo pažnju na to kako Cloud rešenja mogu da pomognu državama da budu uspešnije, da smanje troškove i istovremeno povećaju prihode“ istakao je Željko Vujinović, generalni direktor Microsoft-a za Srbiju i Crnu Goru.

O implementaciji Cloud servisa u javnom sektoru i najčešćim problemima u ovoj oblasti govorio je Dr. Remco Hendrikse, Commercial Attorney, Microsoft CEE.  U kontekstu bezbjednosti podataka i zaštite korisnika, on je istakao da podaci pokazuju da 94 odsto korisnika Cloud servisa dobija veće bezbjednosne benefite, koje nijesu imali kod ranijih tehnologija, dok je 62% korisnika uočilo povećanje nivoa zaštite privatnosti, a 75% je doživjelo poboljšanje dostupnosti usluga.

Istaknuta je posvećenost Microsoft-a pitanjima privatnosti i bezbjednosti podataka, koja klijentima i korisnicima Cloud usluga garantuje najveći stepen zaštite u ovim oblastima. Posljednji dio prezentacije bio je posvećen pitanjima sajber bezbjednosti i na koji način Microsoft može pomoći u otkrivanju sajber kriminala i zaštiti od te pojave.

Tokom ovogodišnjeg Infofesta predstavnici Microsoft-a održali su i razgovore sa predstavnicima Vlade Crne Gore, Ambasade SAD i predstavnicima biznis sektora. Razgovaralo se o potencijalnim izmjenama postojećih zakona iz oblasti elektronskih komunikacija, barijerama u poslovanju koje takva rješenja stvaraju, kao i načinima prevazilaženja postojećih prepreka u cilju efikasnije saradnje privatnog sektora, državnih uprava i lokalnih samouprava.  Dogovorene su i određene aktivnosti na polju suzbijanja piraterije.

Predstavnici Microsofta sastali su se sa Prof. Vujicom Lazovićem, potpredsjednikom u Vladi Crne Gore i ministrom za informaciono društvo i telekomunikacije, kao i sa predstavnicima Agencije za telekomunikacije i poštansku djelatnost Crne Gore, Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Podgorici i Američke privredne komore (AmCham) u Crnoj Gori.

Osnovana 1975. godine, kompanija Microsoft (Nasdaq “MSFT”) je svetski lider u pružanju računarskih tehnologija uključujući softver, usluge i rešenja koja korisnicima i kompanijama pomažu da ostvare svoj puni potencijal. Microsoft se odnosi na Microsoft Corp. i njene podružnice, uključujući Microsoft Mobile Oy, koja razvija, proizvodi i distribuira Lumia, Asha i Nokia X mobilne telefone i druge uređaje.

Predstavništvo Microsoft-a u Podgorici otvoreno je 2007. godine, u cilju nastavka dobre saradnje sa Vladom Crne Gore, koja je započeta 2005. godine, potpisivanjem prvog Ugovora o strateškom partnerstvu. Nedavno smo sa crnogorskom Vladom potpisali Memorandum o razumijevanju i Okvirni sporazum o isporuci Microsoft licenci za državne organe i organe državne uprave za period od tri godine, čime je nastavljena desetogodišnja uspješna saradnja. Od osnivanja do danas, ostvarili smo značajne pomake u razvoju lokalnog IT tržišta. Jedan od pravaca djelovanja je i konstantna posvećenost legalizaciji softvera i borbi protiv piraterije, u cilju razvijanja svijesti da je smanjenje stope piraterije jedan od preduslova za ulazak Crne Gore u Evropsku Uniju i važan korak na putu poboljšanja lokalne ekonomije i ukupnog standarda građana.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.