Ispalio dvije rakete, prijeti SAD i Južnoj Koreji

Pjongjang

Ispalio dvije rakete, prijeti SAD i Južnoj Koreji

Sjeverna Koreja ispalila je dvije rakete kratkog dometa u Istočno more i zaprijetila da će izvesti "nemilosrdne udare" protiv SAD i Južne Koreje.

Južnokorejska agencija Jonap je javila da su rakete ispaljene uoči samog početka zajedničkih godišnjih vojnih vježbi Južne Koreje i SAD, što je razjarilo Pjongjang.

"Situacija na Korejskom poluostrvu je ponovo na pedalj od ivice rata. Sredstva kojima bi se izborili sa agresijom i ratom američkih imperijalista i njihovih sljedbenika nije ni dijalog, niti mir. S njima se treba obračunati samo nemilosrdnim udarima ", navela je agencija KCNA riječi portparola Korejske narodne armije (KPA).

Zajedničke vježbe Južne Koreje i SAD trajaće osam nedelja, velikog su obima i u njima učestvuje oko 200.000 korejskih i 3.700 američkih vojnika. Ovogodišnji manevri će obuhvatiti u posebnom segmentu i kompjuterski simuliranu vježbu, a angažovane su vazduhoplovne, kopnene i pomorske snage.

Portparol KPA je te vježbe nazvao "opasnim nuklearnim ratnim vježbama za invaziju na Sjevernu Koreju", kao i "neoprostivom ratnom histerijom nečasnih neprijateljskih snaga".

Sjevernokorejski lider Kim Džong-Un apelovao je prije dva dana na vojsku da se pripremi za rat sa SAD i njihovim saveznicima.

"Situacija u kojoj je veliki rat za nacionalno ujedinjenje neminovan zahtjeva da sve jedinice Korejske narodne armije postanu jedinice elitne Garde u potpunosti spremne za rat -politički i ideološki, u vojnoj tehnici i materijalu", poručio je Kim, prenijela je KCNA.

Pjongjang svake godine pojačava ratobornu retoriku u vrijeme održavanja zajedničkih američko-južnokorejskih vojnih vježbi zbog kojih uvijek dolazi do porasta tenzija na podijeljenom Korejskom poluostrvu.

(Blic)

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.