Beba se ugušila zbog infekcije, krivca čeka do 12 godina zatvora!

Ispitati odgovorne

Beba se ugušila zbog infekcije, krivca čeka do 12 godina zatvora!

Smrt bjelopoljske bebe nastala je usled gušenja zbog krvarenja na plućima koje je uzrokovano infekcijom. Radi se o jednoj bakteriji koja je izolovana brisom, saopštio je vrhovni državni tužilac Ivica Stanković.

On je rekao da je jutros stigao obukcioni nalaz bebe preminule u Kliničkom centru koja je u tu ustanovu prebačena zbog infekcije koju je dobila u bjelopoljskoj bolnici. Stanković je potvrdio i da su nalazi Instituta za javno zdravlje pokazali prisustvo bakterija u bolnici u Bijelom Polju.
Vrhovni državni tužilac poručuje da će Tužilaštvo utvrđivati uzročno-posledičnu vezu i neće ni u jednom momentu posustati u svom radu. Stanković je kazao da Tužilaštvo ne krije i nema namjeru da krije rezultate analiza Instituta za javno zdravlje, već da je posrijedi samo razjašnjavanje nekih stručnih pitanja.


Advokat Branislav Lutovac kaže da se mora naći uzročno posledična veza između propusta koje je učinilo medicinsko osoblje i nastale smrti bebe.
- Treba početi s ispitivanjem direktora bolnice, ordinirajućih ljekara, sve do medicinskih sestara koje su radile i bile u kontaktu sa bebama.
U konkretnom slučaju,  radi se o krivičnom djelu protiv zdravlja ljudi, sa smrtnom posljedicom i tu je zaprijećena kazna od dvije do 12 godina zatvora - kazao je on.


Lutovac ističe da bi Ministarstvo zdravlja trebalo preduzeti mjere kako bi vidjeli da li je bjelopoljska bolnica uopšte sposobna da ubuduće obavlja porođaje.
- Ministarstvo treba da formira komisiju koja bi obišla bolnicu u tom gradu i provjerila da li u toj bolnici postoje elementarni uslovi za obavljanje porođaja. Ovoga u Africi više nema i sramota je što se u Evropi ovo dešava - jasan je Lutovac!

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.