Benet: Iranski režim me podsjeća na sovjetski režim iz 1985. godine

Benet: Iranski režim me podsjeća na sovjetski režim iz 1985. godine

Bivši premijer Izraela Naftali Benet komentarisao je napad Irana na ovu državu te se osvrnuo na izraelske aktivnosti i eventualni kontranapad koji bi Izrael mogao izvesti.

U objavi na društvenoj mreži X on se osvrnuo na činjenicu da je Iran ispalio 350 projektila i bespilotnih letjelica na Izrael.

“Kada ispalite 350 letećih objekata koji su tempirani da pogode Izrael u istom trenutku, kada koristite tri fundamentalno različita tipa oružja – krstareće rakete, balističke rakete i bespilotne letjelice. Želi prodrijeti u odbranu Izraela i ubiti Izraelce. Američka administracija poručuje: ‘Ovo je pobjeda, već ste pobijedili sprečavanjem projektila da prodru na teritoriju. Nema potrebe za daljim radnjama. Ne, to nije pobjeda. Da, to je izuzetan uspjeh izraelskih sistema protivzračne odbrane, ali to nije pobjeda”, rekao je Bennett.

Ponašanje Irana uporedio je s ponašanjem nasilnika.

“Kada nasilnik pokuša da vas udari 350 puta i uspije samo sedam, niste pobijedili. Ne dobijate ratove samo presretanjem neprijateljskih pogodaka niti ga odvraćate. Vaš neprijatelj će se samo više truditi s boljim oružjem i metodama naredni put. Kako odvraćate? Odgovarajući duboko bolnom cijenom”, pojasnio je.

Vrhovnog vođu Irana ajatolaha Alija Hameneija opisao je kao kukavicu.

“Netačno je reći ‘niko nije povrijeđen’. Tu je 7-godišnja izraelsko-arapska djevojčica koja se bori za život. Eto koga je udario kukavica Hamnei. Islamska Republika Iran napravila je veliku grešku. Posljednjih 30 godina izaziva pustoš u regiji. Teror-hobotnica čija je glava Teheran, a pipci su joj u Libanu, Jemenu, Iraku, Siriji i Gazi”, naveo je Bennett.

Pojasnio je i kako narod Irana nije neprijatelj Izraela.

“Neprijatelj je iranski režim, a ne divni iranski narod. Iranski režim me podsjeća na sovjetski režim iz 1985. godine. Korumpiran do srži, star, nesposoban, prezren od vlastitog naroda i predodređen za kolaps. Što prije to bolje. Zapad može ubrzati neizbježni kolaps režima nizom mekih i pametnih akcija, bez vojne sile. Zapamtite, SSSR se raspao bez potrebe za direktnim američkim napadom. Uradimo ovo”, poručio je.

Na kraju, Bennett je rekao kako ne očekuje da se bilo ko bori za Izrael.

“Mi ćemo obaviti posao, ali očekujemo da nam naši saveznici čuvaju leđa, posebno kada je teško. Sada je teško. Budite na pravoj strani i pomozite nam da pobijedimo ove užasne i divlje režime”, zaključio je Bennett.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.