Ruska vojska počela da pristiže u Niger na osnovu potpisanog sporazuma sa huntom

VOJNI INSTRUKTORI

Ruska vojska počela da pristiže u Niger na osnovu potpisanog sporazuma sa huntom

Desetine ruskih vojnih instruktora stigle su u Niger u sklopu novog sporazuma sa huntom u zemlji, koja je prekinula veze sa zapadnim saveznicima.

Državni mediji javljaju da su stigli zajedno sa najsavremenijim sistemom protivvazdušne odbrane. Od njih se očekuje da instaliraju sistem i nauče vojsku Nigera kako da ga koriste.

Ova zapadnoafrička država jedna je od tri koje se bore protiv islamističke pobune u regiji Sahel, a koje su nedavno ojačale veze s Rusijom.

Glasnogovornik vojne vlade Nigera u petak je rekao da su Rusi u zemlji kako bi obučavali vojnike.

Paravojna grupa Ministarstva odbrane Rusije Afrički korpus, poznata i kao Ruski ekspedicioni korpus (REK), napisala je na Telegramu da je ovo prva grupa vojnika i dobrovoljaca koja je otišla u Niger.

U priloženom videosnimku, pripadnik korpusa rekao je na francuskom da su bili tamo da "razvijaju vojnu saradnju" između zemalja i da su donijeli "raznu specijalnu vojnu opremu" kao pomoć u obuci.

Snimak ruskih instruktora kako istovaraju teretni avion pun opreme emitovan je na nigerskoj državnoj televiziji.

Ulf Laessing, specijalista za regiju Sahel za Fondaciju Konrad Adenauer, koja promoviše demokratiju, rekao je za BBC World Service Newsday program da se čini da su vojne zalihe dio "paketa za preživljavanje režima".

Demokratski izabranog predsjednika Nigera Mohameda Bazuma zbacila je prošle godine hunta, koja je od tada prekinula vojne i diplomatske veze s Francuskom, bivšom kolonijalnom silom, i poništila sporazum sa SAD.

Evropska unija je suspendovala svoju sigurnosnu saradnju sa zemljom nakon državnog udara.

Laessing je rekao da je vojna vlada još uvijek zabrinuta zbog nekog oblika fizičkog uplitanja u Niger od strane političkog i ekonomskog saveza zapadnoafričkih država, poznatih kao Ecowas.

On je dodao da je to vjerovatno razlog za nabavku ruskog sistema protivzračne odbrane, a ne za pomoć u suzbijanju islamističkih boraca.

"Nemam nikakvo drugo objašnjenje jer džihadisti nemaju avione", rekao je Laessing.

Niger se suočava sa povećanim nasiljem od strane Islamske države, kao i sa kontinuiranom prijetnjom militanata Boko Harama duž svoje granice s Nigerijom.

Ranije ove sedmice, najmanje šest vojnika je poginulo u eksploziji u regiji Tilaberi blizu granice s Malijem.

Ministarstvo odbrane Nigera, koje je potvrdilo napad, saopćilo je da je vozilo vojne patrole pogodilo nagaznu minu u blizini sela Tingara na jugozapadu zemlje ranije ove sedmice, ubivši neke od vojnika. Drugi su ranjeni i prebačeni u bolnicu.

Ministarstvo je saopćilo da je izvelo vazdušni napad kako bi neutralisalo one koji su odgovorni za postavljanje nagazne mine domaće izrade.

Dok je vojna vlada navela pogoršanje nesigurnosti u Nigeru kao razlog puča, izvještaji pokazuju da su pobunjenici nastavili s napadima u dijelovima zemlje - gotovo na mjesečnoj bazi - posebno u regiji Tilaberi.

Izvor:Klix.ba

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.