FICO PONUDIO POMOĆ

FICO PONUDIO POMOĆ

"Upotreba vojne sile u Ukrajini grubo kršenje međunarodnog prava"

Predstavnici slovačke i ukrajinske vlade sastali su se juče u Mihalovcu, na istoku Slovačke. Predsjednik Vlade Slovačke Robert Fico poručio je da se teške odluke mogu donijeti kada se po strani ostave strah i predrasude, a uklone birokratske prepreke.

"Zamolio sam svoje ministre u kabinetu da prilikom pregovora sa ukrajinskim partnerima uzmu u obzir težinu zadataka sa kojima se moraju nositi članovi ukrajinske vlade u poređenju sa svojim slovačkim kolegama. Neka se uzdrže od tipičnog birokratskog pristupa koji nas ponekad sprečava da brzo donosimo odluke u Slovačkoj. Mislim da smo uspjeli, jer smo, ne samo danas, već i tokom pripreme zajedničkih dokumenata, od kojih je najvažniji zajednička mapa puta, pokazali da smo zainteresovani da budemo dobri susedi", dodao je slovački premijer.

Fico je tokom sastanka ponovio da je upotreba vojne sile u Ukrajini grubo kršenje međunarodnog prava i naglasio da je toj zemlji potrebna pomoć i solidarnost.

On je pozvao na što skorije okončanje rata i uspostavljanje mira prioritetom. U tom kontekstu je ukrajinskim partnerima ponudio maksimalnu saradnju u potrazi za mirnim rješenjima, kao što je predstojeći međunarodni samit u Švajcarskoj.

Slovački premijer je takođe još jednom izrazio podršku interesu Ukrajine da postane članica Evropske unije.

Izvor:RTCG

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.