Sporazumom između Kine i Crne Gore o priznavanju diploma do novog prostora za saradnju u oblasti obrazovanja
Foto: gov.me

Sporazumom između Kine i Crne Gore o priznavanju diploma do novog prostora za saradnju u oblasti obrazovanja

Ministarka prosvjete, nauke i inovacija Anđela Jakšić Stojanović kazala je da će Sporazum Crne Gore i Kine o priznavanju fakultetskih diploma omogućiti intenzivniju saradnju između crnogorskih i kineskih obrazovnih institucija i otvoriti novi prostor za saradnju u oblasti obrazovanja, nauke i inovacija.

Jakšić Stojanović nedavno je boravila u Kini, i tom prilikom potpisala više važnih dokumenata, koji imaju za cilj da olašaju saradnju između Kine i Crne Gore u dijelu koji se tiče obrazovanja.

U razgovoru za China Media Group, Jakšić Stojanović, po povratku iz Kine, govorila je o utiscima koje je stekla tokom posjete kineskim univerzitetima.

-NR Kina predstavlja našeg značajnog partnera u oblasti obrazovanja. Ovdje posebno mislim na donatorsku podršku u vidu građevinskih radova i opreme za osnovne i srednje škole u Crnoj Gori ali i mnogobrojne stipendije za učenje kineskog jezika kao i ostale oblasti obrazovanja, namijenjene srednjim i visokoškolskim institucijama u Crnoj Gori – kazala je ministarka.

U domenu nauke i inovacija, kaže ona, posebno se ističe novi Konkurs za zajedničke istraživačke projekte, kao i podrška NR Kine u realizaciji studijskih boravaka u toj zemlji za predstavnike inovacione infrastrukture iz Crne Gore.

Jakšić Stojanović kaže i da će NR Kina će u narednom periodu podržavati crnogorski obrazovni, naučni i inovacioni sistem, kroz razne modalitete.

-Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija će nastaviti da podržava kroz saradnju i aktivnosti Konfucije institut na Univerzitetu Crne Gore, a u domenu inovacija posebno mjesto za unapređenje saradnje ima skoro otvaranje prvog Naučno-tehnološkog parka u Podgorici – napominje ministarka.

Na pitanje da li Crna Gora može da primjeni nešto od kineskog modela obrazovanja, Jakšić Stojanovič kaže da je prilikom posjete NR Kini, imala priliku da se upoznam sa sistemom obrazovanja ove države i da je to bila izuzetna prilika za razmjenu znanja i iskustava u oblasti digitalizacije obrazovnog procesa, ali i osmišljavanju modela za uspostavljanje intenzivnije saradnje kada su u pitanju istraživanja i inovacije.

Govoreći o Memorandumu o obrazovnoj saradnji između Crne Gore i NR Kine, te značaju tog dokumenta za crnogorske studente, ministarka kaže da je sa ministrom prosvjete NR Kine, dr Huai Jinpeng, potpisala Program o obrazovnoj saradnji između Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija Crne Gore i Ministarstva prosvjete NR Kine za period 2024-2027, kao i Sporazum o međusobnom priznavanju visokoobrazovnih isprava.

-Program saradnje se odnosi na predškolsko, osnovno, srednje, stručno, visoko i kontinuirano obrazovanje, kao i na oblast nauke i istraživanja, a posebna pažnja će biti posvećena razmjeni učenika, studenata i nastavnog osoblja, zajedničkoj realizaciji naučno-istraživačkih projekata, organizovanju seminara i konferencija, radu na zajedničkim publikacijama u renomiranim naučnim časopisima itd – objasnila je naša sagovornica.

SPORAZUMI

Usvojen je i Sporazum Crne Gore i Kine o priznavanju fakultetskih diploma, a ministrka kaže da će ovaj dokument,omogućiti intenzivniju saradnju između crnogorskih i kineskih obrazovnih institucija i otvoriti novi prostor za saradnju u oblasti obrazovanja, nauke i inovacija.

Kada je u pitanju studiranje crnogorskih visokoškolaca u Kini i njihovo interesovanje za isto, Jašić Stojanovič kaže da se u prosjeku za stipendije NR Kine prijavi tri kandidata u jednoj akademskoj godini.

-Očekujemo da će nakon potpisivanja Sporazuma i Programa koji smo potpisali, interesovanje za studiranje i razmjenu studenata biti znatno veće – dodala je.

O učenju kineskog jezika

Kada je u pitanju učenje kineskog jezika, za šta postoji sve veće interesovanje učenika i studenata u Crnoj Gori, Jakšić Stojanović objašnjava da u saradnji sa Institutom Konfucije, a u zavisnosti od interesovanja učenika, škole mogu organizovati besplatne kurseve kineskog jezika, a odziv učenika je sve veći. S obzirom da je Institut Konfucije pri Univerzitetu Crne Gore, studenti takođe imaju mogućnost da pohađaju kurs kineskog jezika.

-S tim u vezi, podsjetila bih da smo krajem prošle godine kao država dobili sjajno priznanje. Naime, prvo mjesto u poznavanju kineskog jezika za neizvorne govornike u kategoriji osnovnih škola, na prestižnom takmičenju "Chinese Bridge Competition 2023 ", osvojila je Alisa Bogdanović. Najmlađa učesnica po kategorijama dobila je čak tri priznanja - Evropsku nagradu za najbolju učesnicu na takmičenju zaučenike osnovnih škola, titulu prvakinje svijeta u takmičenju iz kineskog jezika i kulture kao i priznanje za najbolje predstavljanje po izboru ostalih učesnika takmičenja – kazala je ona.

Zapažene rezultate, dodaje ministarka, postigle su i predstavnice naše države, ispred Instituta Konfucije na Univerzitetu Crne Gore, Una Pajović u okviru takmičenja za srednjoškolce i u kategoriji studenata Ana Rajak.

-Resorno ministarstvo daje punu podršku talentovanim učenicima i studentima, da nastave da nižu uspjehe i na dostojan način pronose ime svoje države širom svijeta, kako su to učinile i ovoga puta Alisa, Ana i Una – zaključila je ona u razgovoru za CMG.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.