Ažuriranjem spiskova protiv favorizovanja advokata

Ažuriranjem spiskova protiv favorizovanja advokata

Spekulacije o zloupotrebama prilikom izbora advokata po službenoj dužnosti koje su duži niz godina prisutne u pravosudnim krugovima u narednom periodu biće riješene nakon što rukovodioci državnih tužilaštava i sudova preduzmu određene aktivnosti na koje im je u pisanom obraćanju ukazao novoizabrani predsjednik Advokatske komore Danilo Mićović.

Naime, Mićović se tokom prošle nedjelje obratio Vrhovnom državnom tužilaštvu, Specijalnom tužilaštvu i v.d. predsjedniku Vrhovnog suda i predočio im da je neophodno da postupak izbora advokata po službenoj dužnosti bude što transparentniji, ukazujući da, za razliku od prethodnih rukovodilaca tih organa, sadašnji predstavnici tih institucija treba da se pobrinu oko ažuriranja spiskova koji će biti postavljeni na njihovim sajtovima. Na taj način će se u budućnosti odagnati sumnje u bilo čije nezakonito postupanje prilikom odabira advokata. Razlog za obraćanje Mićovića bio je, kako navodi, apel jednog broja njegovih kolega koji se dugi niz godina bave ovom profesijom, a koji su za sve to vrijeme jednom ili nijednom dobili odbranu po službenoj dužnosti.

Mićović ukazuje na potrebu da se proces određivanja advokata – branilaca po službenoj dužnosti od strane pojedinih državnih tužilaca učini transparentnijim, bez izuzetaka, a naročito u smislu poštovanja zakonske odredbe da se poštuje redosled postavljenja, budući da je dosadašnja praksa pokazala da se teško moglo pouzdati u poštovanje redosleda sa spiska advokata, čime je stvoren utisak da se određeni advokati prilikom odabira favorizuju.

Naročit apel u postupanju po propisanim formalnostima predstavlja garanciju licima kojima je pravna pomoć potrebna da se određeni advokat ne postavlja sa skrivenim pobudama i da se lice u potrebi za advokatom može pouzdati u njegovu nezavisnost i samostalnost.

– U tom smislu, naš predlog je da se na svim zvaničnim sajtovima svih tužilaštava prvenstveno objavi spisak svih aktivnih advokata koji mogu biti angažovani, u odnosu na određeno tužilaštvo, kao branioci po službenoj dužnosti, uz eventualne zabilješke da li je advokat angažovan i u slučaju da nije koji je razlog tome. Na taj način obezbjeđuju se ažuriranje spiska i kontrola sadržaja, kao i kontrola njegove primjene, a kod činjenice da će svi advokati biti u prilici da imaju saznanje o tome kada bi mogli biti angažovani i koji su eventualni razlozi za takvo nepostupanje. Dosadašnja praksa objavljivanja rješenja o postavljenju (od strane samo pojedinih tužilaštava) nije dovoljna da se ove radnje koje preduzimaju tužioci učine svima dostupnim, već je potrebno ovaj proces učiniti u cjelosti transparentnim, bez mogućnosti da se krše zakonske odredbe o obaveznoj odbrani – navodi se, između ostalog, u dopisu.

Traže i da im se omogući da u sud i SDT mogu da unose telefone

Predsjednik Advokatske komore pisao je i v.d. predsjednice Vrhovnog suda Vesni Vučković i ukazao na neophodnost pravilne primjene odredbe čl. 69 st.9 Zakonika o krivičnom postupku i omogućavanje advokatima da unesu mobilni telefon u prostorije Višeg suda u Podgorici. Isti zahtjev, uz detaljno obrazloženje, upućen je i glavnom specijalnom tužiocu Vladimiru Novoviću.

Izvor:Dan

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.