Najmanje četiri osobe poginule, više povrijeđeno u ruskom napadu na Harkov

Najmanje četiri osobe poginule, više povrijeđeno u ruskom napadu na Harkov

Ukrajina nastavlja da traži pomoć od saveznika. Predsjednik Volodimir Zelenski upozorava da je Rusija neumoljiva u bombardovanju. Ponavlja da su Kijevu neophodni novi i pouzdani sistemi protivvazdušne odbrane.

Rat u Ukrajini ušao je u 771. dan.

Najmanje četiri osobe poginule, više povrijeđeno u ruskom napadu na Harkov

Najmanje četiri osobe su poginule, a više njih je povrijeđeno tokom noći u ruskom napadu na Harkov, koji je izvršen u nekoliko talasa dronovima tipa ”šahed”, saopštile su ukrajinske vlasti.

“U napadu neprijateljskih udarnih dronova na stambene zgrade u Harkovu, ima mrtvih i ranjenih”, objavio je na Telegramu gradonačelnik Harkova Ihor Terehov.

On je dodao da su na jednom od pogođenih mjesta u drugom udaru dronova kamikaza poginula tri spasioca, a da je jedan povrijeđen.

Terehov je naveo da su napadi izvedeni i na privatne i stambene zgrade.

U pojedinim oblastima, dodao je gradonačelnik, mogući su nestanci struje. Na sanaciji rade sve hitne i komunalne službe, kao i volonteri.

Prema riječima Oleha Sinegubova, načelnika Harkovske vojne oblasti, u ovom trenutku se zna da su četiri osobe poginule.

“Pronađeno je i tijelo jedne žene. Najmanje pet civila je povrijeđeno“, napisao je on na Telegramu.

Tri osobe su, prema njegovim riječima, hospitalizovane, jedna od žrtava je u teškom stanju.

Ukrajini potrebna pomoć saveznika

Ukrajina nastavlja da traži po

moć od saveznika. Predsjednik Volodimir Zelenski upozorava da je Rusija neumoljiva u bombardovanju. Ponavlja da su Kijevu neophodni novi i pouzdani sistemi protivvazdušne odbrane.

Šef diplomatije Dmitro Kuleba je bio nešto direktniji. Pozvao je NATO da prebaci Ukrajini sve sisteme “patriot” koji su dostupni u svijetu.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg poručuje da ministri spoljnih poslova u Briselu još nisu donijeli odluku o formatu buduće pomoći, ali da su se složili da krenu dalje s planiranjem.

Kaže da Ukrajincima ne ponestaje hrabrosti, već municije.

Mađarska je po tom pitanju i dalje izričita – ne namjerava da učestvuje u NATO koordinaciji vojnih snabdijevanja Ukrajini.

Izričite su i Sjedinjene Američke Države.

“Politika predsjednika Bajdena je jasna. Na ukrajinskom tlu neće biti američkih trupa“, naglašava državni sekretar Entoni Blinken.

Izvor:Aktuelno

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.