Milanović podnio ostavku, Miroslav Škoro postaje predsjednik

Milanović podnio ostavku, Miroslav Škoro postaje predsjednik

Zoran Milanović iznenada je dao ostavku na mjesto predsjednika, pišu hrvatski mediji. Predsjednik će, u posve neočekivanom raspletu, postati Miroslav Škoro. Milanović, koji je dosad tvrdio da nema namjeru dati ostavku, u neočekivanom je manevru večeras ostavku podnio predsjedniku Ustavnog suda Miroslavu Šeparoviću.

Ostavku je, piše Index,  podnio kako bi mogao aktivno učestvovati u izbornoj kampanji te se sučeljavati s Plenkovićem.

Zašto Škoro postaje predsjednik?

Od Milanovićeve ostavke još je veće iznenađenje to što će funkciju predsjednika do izvanrednih predsjedničkih izbora preuzeti nezavisni saborski zastupnik Miroslav Škoro. Škoro, naime, preuzima funkciju predsjednika države jer su predsjednik sabora Gordan Jandroković, ali i svi potpredsjednici kandidati na izbornim listama koje su već definirasabe, što znači da ne mogu biti vršitelji dužnosti predsjednika.

U tim okolnostima, Ustavni sud usvojio je tumačenje po kojem dužnost predsjednika preuzima posljednji razriješeni potpredsjednik sabora. To je Škoro pa je Ustavni sud donio odluku da on privremeno preuzme dužnost predsjednika države.

Izvor:Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.