Prvi rezultati daju prednost opoziciji u Istanbulu i Ankari

Prvi rezultati daju prednost opoziciji u Istanbulu i Ankari

Djelimično prebrojavanje glasačkih listića i izlazne ankete večeras u Turskoj gdje su zatvorena bilarišta za lokalne izbore, daju prednost opoziciji u Istanbulu i Ankari, uprkos naporima koje je uložio predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan.

Prema izlaznim anketama i na osnovu 33 odsto prebrojanih glasova, odlazeći opozicioni gradonačelnik Istanbula iz Republikanske narodne partije (CHP) Ekrem Imamoglu je dobio 49,7 odsto glasova, a njegov rival iz vladajuće Partije Pravde i razvoja Binali Jildirim 41,5 odsto.

U Ankari je odlazeći gradonačelnik iz CHP-a Mansur Javas osvojio 57,1 odsto u odnosu na 35,6 odsto za protivnika, poslije prebrojanih 15,4 odsto glasačkih kutija.

Erdogan, koji je na vlasti više od dvije decenije, uložio je posebne napore na kampanju, posebno u Istanbul, ekonomsku i kulturnu prijestonicu zemlje u kojoj je bio gradonačelnik 1990-ih i koja je prešla u opoziciju 2019.

U Izmiru, trećem gradu u zemlji, takođe je izvjesno da će pobijediti opozicija.

Na izborima se bira na mandat od pet godina gradonačelnici 81 pokrajinske prijestonice, kao i članovi parlamenata i saveta pokrajina i opština, pa sve do nivoa mjesnih zajednica u najmanjim selima.

Prema turskom zakonu, učešće na izborima je obavezno, i građani koji to ne učine mogu biti novčano kažnjeni. Na parlamentarnim i predsjedničkim izborima u maju 2023. godine kazna za neizlazak na izbore isnosila je preračunato oko devet eura.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.