Vlada Republike Srpske: Usvajanje Rezolucije o Srebrenici izazvalo bi sukobe u BiH

Vlada Republike Srpske: Usvajanje Rezolucije o Srebrenici izazvalo bi sukobe u BiH

Usvajanje Rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN ugrozilo bi dugotrajni, poslijeratni proces zacjeljenja u Bosni i Hercegovini (BiH) i izazvalo unutrašnje sukobe, navedeno je u 31. izvještaju Vlade Republike Srpske (RS) dostavljenom Savjetu bezbjednosti UN.

-Usvajanje rezolucije značilo bi nagrađivanje nedisciplinovanog ambasadora BiH pri UN (Zlatka Lagumdžije) za nepoštovanje Ustava, lažno iznošenje stavova BiH i doprinos daljem uništavanju ustavnog poretka BiH -navedeno je u izvještaju.

Vlada RS je naglasila da je za RS krajnje neprihvatljivo pokretanje ovakve "antisrpske rezolucije u Generalnoj skupštini UN, koja ima destabilizujuća nastojanje da delegitimiše i vjerovatno ukine RS", prenosi Danas.rs.

U izvještaju se naglašava da Predsjedništvo BiH nikada nikome nije dalo dozvolu da se zalaže za tu Rezoluciju o Srebrenici, dodavši da je Predsjedništvo jedino nadležno za vođenje spoljne politike BiH.

U dokumentu se napominje da su sponzori rezolucije Njemačka i Ruanda, a da su im se priključile SAD, "nadajući se da će im rezolucija pomoći da nastave da delegitimišu i slabe RS".

U izvještaju se navodi da je ubistvo nenaoružanih, vojno sposobnih muškaraca u Srebrenici prije skoro 29 godina "nesumnjivo bilo stravičan ratni zločin, te da je RS uvek podržavala energično procesuiranje i kažnjavanje odgovornih za taj zločin", ali da "veliki dio stanovništva BiH i mnogi stručnjaci ocjenjuju da zločin u Srebrenici ne odgovara definiciji genocida".

Iz Vlade RS su ocijenili da će rezolucija biti "jednostran i izrazito antisrpski dokument, koji ne priznaje da su sva tri konstitutivna naroda u BiH - srpski, hrvatski i bošnjački - pretrpjela užasna stradanja usljed ratnih zločina".

-Rezolucija je sačinjena tako da prikaže da su bošnjačke žrtve u Srebrenici jedine žrtve rata čiji su životi važni, a zločin u Srebrenici 1995. godine uslijedio je nakon etničkog čišćenja te regije od muslimanske bošnjačke vojske, u kojem su na stotine srpske djece, žena i staraca namjerno mučene i ubijene - ističe se u izvještaju.

Napominje se da se tom rezolucijom poziva na obilježavanje Međunarodnog dana sjećanja na srebreničke bošnjačke žrtve, ali se ne nudi sećanje na mnoge druge žrtve rata na tom području tokom 20. veka, na primer, kako su naveli, više od 700.000 uglavnom Srba, Jevreja i Roma koji su ubijeni u hrvatskom logoru Jasenovac, tokom Drugog svetskog rata.

U izveštaju se upozorava da bi je, ako bi rezolucija bila usvojena, bošnjački političari i njihove pristalice koristili "kao političko oružje da Srbe označe kao genocidne i prikažu da su navodno samo Bošnjaci jedina grupa koja je teško postradala tokom rata".

Rezoluciju bi takođe iskoristili određeni radikalni elementi unutar islamske zajednice u BiH, koji podršku i nadahnuće crpe iz organizacije "Muslimanska braća", a ove grupe namerno koriste optužbe za genocid za raspirivanje mržnje prema Srbima među svojim regrutima, stoji u izvještaju.

-Ovakvi radikalni elementi takođe, koristiće rezoluciju da opravdaju silovanja, odrubljivanja glava i druge užasne ratne zločine, koje su mudžahedini koji su se borili na strani Bošnjaka počinili nad nenaoružanim seljanima i podstaći će dalje negiranje masovnih i sistematičnih zločina nad srpskim stanovništvom u Srebrenici i širom BiH, posebno etničkog čišćenja Srba u Sarajevu - ocjenjuje se u izvještaju.

Dalje se podsjeća da je Narodna skupština RS podržala izveštaj Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu od 1992. do 1995. godine, koju je osnovala Vlada RS, a koja je utvrdila da su ubistva u Srebrenici 1995. godine bila ratni zločin, ali da nema kvalifikaciju genocida.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.