Mandić izlobirao da Lekića izaberu za člana Odbora direktora RUP-a

Mandić izlobirao da Lekića izaberu za člana Odbora direktora RUP-a

Ulazak Lekića u Odbor direktora RUP-a je plod ultimatuma Andrije Mandića prema premijeru Milojku Spajiću i ministru energetike Saši Mujoviću da će oboriti vladu ako Lekić ne bude član Odbora direktora.

Odbor direktora EPCG, na čelu sa Milutinom Đukanovićem iz Nove, izabrao je sinoć Milana Lekića, ranije smijenjenog direktora, za novog člana Odbora direktora Rudnika uglja Pljevlja.

-U novi sastav Odbora direktora RUP-a imenovani su, osim Lekića, prof. dr Dragan Lončar, Dragan Leković, Milan Gvozdenović i prof. dr Boban Melović. Odbor direktora EPCG opredijelio se za ovaj sastav Odbora RUP-a, birajući između 53 prijavljena kandidata koji su u predviđenom roku dostavili potrebnu dokumentaciju, odnosno radne biografije na javni oglas, navedeno je u saopštenju EPCG dostavljenom Pobjedi.

Predsjednik OD RUP biće izabran na konstitutivnoj sjednici tog organa, a nakon toga će biti izabran i izvršni direktor, čiji izbor je u nadležnosti Odbora direktora RUP-a.

MANDIĆEV ,,POSAO“

Prema nezvaničnim saznanjima Pobjede, ulazak Lekića u Odbor direktora RUP-a je plod ultimatuma Andrije Mandića prema premijeru Milojku Spajiću i ministru energetike Saši Mujoviću da će oboriti vladu ako Lekić ne bude član Odbora direktora.

Taj zahtjev je preko Milutina Đukanovića, predsjednika Odbora direktora EPCG iz Nove, koji je na čelu nadležnog tijela za izbor članova borda, upućen premijeru i ministru koji su to prvobitno odbili, a nakon ultimatuma Mandića na kraju i prihvatili.

POLITIČKA TRGOVINA

– Ministar Mujović je prilikom konsultacija prvo saopštio da bi i za RUP trebalo da važi princip meritokratije i bio je protiv vraćanja Lekića, ali je kasnije na pritisak Mandića očigledno promijenio stav, tvrde izvori Pobjede bliski vrhu Rudnika uglja Pljevlja.

Prema saznanjima Pobjede, na čelu Odbora direktora RUP-a trebalo bi da se nađe Lekić, ali do konačne odluke Odbora direktora moguće su razne kombinacije kroz političku trgovinu, po principu „ja tebi, a ti meni“.

– Čitava poenta se svodi na to ko će da kontroliše unosnu prodaju uglja prema Srbiji, rekao je izvor. Pobjeda je u serijalu tekstova razotkrila visokoprofitu šemu preprodaje uglja Elektroprivredi Srbije za potrebe njenih termoelektrana, a koje je potpisivao bivši izvršni direktor Milan Lekić, koji se sada na velika vrata vratio u RUP.

PES SE UZALUD BUNIO

Nakon što je dobio informaciju o prvobitnom odbijanju prijedloga za Lekića, Mandić je, prema saznanjima Pobjede, hitno otputovao za Pljevlja gdje je nakon ultimatuma dobio „zeleno svijetlo“ za Lekića.

Protiv imenovanja Lekića ranije su se pobunili i pljevaljski PES, ali i sindikalna organizacija, te kćerke kompanije EPCG, ali očigledno uzalud.

– Pljevaljski odbor PES-a jednoglasno je protiv da se na poziciju predsjednika Odbora direktora u Rudniku uglja Pljevlja imenuje kandidat koji se nije proslavio za vrijeme svog rukovođenja. Smatramo da vraćanje kadrova koji su vršili prekomjereno, nezakonito zapošljavanje ne smije biti dozvoljeno. Pljevaljski odbor se od početka bori za uspostavljanje profesionalnog menadžmenta i meritokratije, kako bi se obezbijedili prosperitet i dugoročni benefiti našem gradu, a ne populističke mjere koje uništavaju Rudnik uglja Pljevlja, zbog jeftine političke koristi. Očekujemo od naših partnera da poštuju koalicioni sporazum, a ne da koriste svoju poziciju političkog faktora za dobijanje funkcija na ovakav način, navodi se u saopštenju PES-a Pljevlja.

Lekić je krajem avgusta prošle godine smijenjen sa mjesta izvršnog direktora, nakon što je inspekcija rada utvrdila da je izabran bez konkursa, što je zakonska obaveza.

Specijalno državno tužilaštvo pokrenulo je istragu povodom ugovora sa EPS-om, po kojem je ugovorena cijena od 28,8 eura po toni iz maja 2022. godine.

Iz Specijalnog policijskog odjeljenja je prošle godine zatraženo od čelnika RUP-a da dostave dokumentaciju o prodaji uglja po stavkama ovog ugovora.

DPS je podnio i drugu krivičnu prijavu protiv Lekića zbog sumnjivih poslova sa preprodajom uglja sa više privrednih subjekata, uključujući i posao sa ukrajinskim bračnim parom Petrošenko koji je pobjegao iz zemlje.

izvor:Aktuelno

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.