Iz sata u sat

Iz sata u sat

SAD šalju Izraelu paket vojne pomoći; Erdogan traži prekid vatre u Gazi

Rat Izraela i Hamasa – 176. dan. IDF je tokom prethodnog dana bombardovao izbjegličke kampove i naselja u Gazi, Kan Junisu i centralnom dijelu palestinske enklave. Turska za to vrijeme zahtijeva od Izraela da sprovede rezoluciju SB UN o prekidu vatre. Ipak, izraelski premijer Benjamin Netanjahu odabrava svojoj delegaciji pregovore samo o puštanju talaca, dok iz Vašingtona pristiže novi paket vojne pomoći za Tel Aviv. Dešavanja pratite na CdM-u.

Pregled dešavanja jučerašnjeg dana

Izraelske snage su tokom prethodnog dana napale izbjegličke kampove Džabalija, Magazi i Nuseirat, gradove Gaza i Kan Junis, kao i naselja u centralnom dijelu palestinske enklave.

Ministarstvo zdrvalja, pod upravom Hamasa, saopštilo je da je u udarima poginulo najmanje 30 civila, dok ih je više od stotinu ranjeno.

Dok traju borbe, premijer Izraela Benjamin Netanjahu odobrio je delegaciji na visokom nivou, predvođenoj predstavnicima Mosada i Šin Beta, da u Kairu i Dohi nastave pregovore o taocima.

Sa druge strane, turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan traži veći pritisak na zvanični Tel Aviv da sprovede rezoluciju Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija o prekidu vatre u Pojasu Gaze.

Ipak, umjesto najavaljenog pritiska, Izraelu od administracije američkog predsjednika Džozefa Bajdena stiže novi paket vojne pomoći vredan više milijardi dolara, javlja Vašington post.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.