Odbrana najavila žalbu na odluku da se Bakoču sudi u odsustvu

Odbrana najavila žalbu na odluku da se Bakoču sudi u odsustvu

Odbrana najavila žalbu na odluku da se Bakoču sudi u odsustvu

Suđenje bivšoj predsjednici Vrhovnog suda Vesni Medenici i pripadnicima kriminalne organizacije koju je prema stavu Specijalnog tužilaštva formirao njen sin Miloš Medenica jutros je u podgoričkom Višem sudu odloženo 15. put kako bi odbrani optuženih do narednog ročišta bilo uručeno rješenje da će se Nikšićaninu Luki Bakoču suditi u odsustvu.

Naredno ročište zakazano je za 18. april.

Sutkinja Nada Rabrenović saopštila je da optuženi Luka Bakoč, kome je sud ranije zbog nedolaska odredio pritvor i za njim raspisao potragu, i dalje nije pronađen.

– Rješenjem Višeg suda od 27. marta odlučeno je da se optuženom Bakoču sudi u odsustvu – kazala je sutkinja Rabrenović, dodajući da će ovaj dokument biti uručen tužiocima i odbrani do narednog ročišta.

Ona je navela da se na pomenuto rješenje može izjaviti žalba u roku od tri dana od dana prijema rješenja

Podsjetimo, okrivljeni Bakoč nije se pojavio na ročištu zakazanom 31. januara, zbog čega mu je sud odredio pritvor, a policija po naredbi suda raspisala prvo lokalnu, zatim i nacionalnu potjernicu za njim.

Njegov branilac, advokatica Dina Šabotić saopštila je medijima da još uvijek ne postoji informacija gdje se Bakoč nalazi.

– Rješenje o suđenju u odsustvu nisam primila, tako da konkretno danas ne mogu reći koji su razlozi za donošenje rješenja. Ali svakako smatram da nisu ispunjeni uslovi koji bi omogućili donošenje takvog rješenja. Ali kako nemam uvid, ne mogu se sad tačno izjasniti – navela je Šabotić.

Ona je, ipak, najavila da će se žaliti na to rješenje, jer smatra da nisu ispunjeni uslovi, imajući u vidu da postoje zakonom jasno propisani uslovi kada se osumnjičenom sudi u odsustvu.

– Ali malo bi bilo neumjesno sad da govorim dok ne vidim tačno obrazloženje – istakla je ona.

Kako je dalje navela, vjeruje da je Bakoč živ.

– Ne postoji neki razlog da sumnjamo u te stvari, međutim, zabrinutost svakako postoji i ja se, iskreno, nadam da će se on javiti. Meni prvo, nadam se, ili sudu, nije bitno, samo je bitno da se pojavi. Jer vjerujem u njegovu nevinost, smatram da mogu da je dokažem i potrudiću se da dokažem da on nije kriv za djelo koje mu se stavlja na teret. Smatram da je sva ova situacija, nažalost, samo otežavajuća za njega, jer kad se sudi u odsustvu nekom osumnjičenom, baca se sumnja na stvarnu eventualnu krivicu – navela je Šabotić.

Na optuženičkoj klupi se, osim Medenica i Bakoča, nalaze i policijski službenik Darko Lalović, Marjan Bevenja, Milorad Medenica, Bojan i Marko Popović, Marko Vučinić, Vojin Perunović, Petar Milutinović, Vasilije Petrović, Ivana Kovačević, Radomir Raičević, Stevo Karanikić, Goran Jovanović i Milica Vlahović-Milosavljević, kojoj se sudi u odvojenom postupku.

Optužnicom, koju je Specijalno državno tužilaštvo podiglo 17. oktobra 2022. godine, obuhvaćena je i Bakočeva firma „Kopad Company“ iz Nikšića.

Oni se, saopštio je ranije tužilac Radonjić, terete za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, produženo krivično djelo krijumčarenje, produženo krivično djelo davanje mita, primanje mita, protivzakoniti uticaj i navođenje na protivzakoniti uticaj, zloupotreba službenog položaja, neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, omogućavanje uživanja opojnih droga, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, teška tjelesna povreda i sprečavanje dokazivanja. 

Izvor:POBJEDA

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.