MUP Srbije naložio pojačan nadzor prijave prebivališta u Beogradu

MUP Srbije naložio pojačan nadzor prijave prebivališta u Beogradu

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Srbije naložilo je 27. marta pojačan nadzor prijave prebivališta Policijskoj upravi za grad Beograd i svim područnim policijskim upravama.

Kako se navodi u saopštenju, pri svakom zahtjevu za prijavu prebivališta vrši se elektronska provjera radi utvrđivanja broja lica koja su već prijavljena na toj adresi.

Ukoliko se elektonskom proverom ispostavi da je na toj adresi već prijavljeno pet ili više osoba, nalaže se obavezna terenska provera na adresi na kojoj se prijavljuje prebivalište.

"Tek na osnovu tako utvrđenog činjeničnog stanja, ovlašćeno službeno lice donosi odluku o podnetom zahtevu za prijavu prebivališta", piše MUP.

Ovaj korak Ministarstvo je naložilo na predlog Radne grupe za unapređenje izbornih uslova u Srbiji, a u saradnji sa Kancelarijom OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR).

"Cilj pojačanog nadzora je otklanjanje i najmanje sumnje u broj glasača na predstojećim izborima u Beogradu, imajući u vidu da je birački spisak dostupan svima i broj birača se automatski ažurira po opštinama na svakih devedeset dana", stoji u saopštenju.

ODIHR u izvještaju o izborima u Srbiji izdao 25 preporuka za unapređenje procesa

ODIHR je 28. februara objavio finalni izveštaj o poslednjim izborima u Srbiji, u kom se navodi da uslovi nisu bili ravnopravni za sve, jer je na njima bilo dominantno učešće predsjednika države Aleksandra Vučića.

U izvještaju se navodi da su zabilježeni pritisci na zaposlene u javnom sektoru da glasaju za vlast, zloupotreba javnih resursa u njenu korist i Vučićeva medijska dominacija.

Vlada Srbije saopštila je 4. marta da je Radna grupa za unapređenje izbornih uslova razmotrila preporuke ODIHR-a i da su dogovoreni koraci u cilju njihove implementacije.

Dio opozicije optužio je vlast za izbornu krađu na decembarskim izborima, naročito na lokalnim u Beogradu, što državni vrh i vladajuća Srpska napredna stranka odbacuju.

Kod Beogradske arene u Novom Beogradu je na dan izbora snimljeno na desetine autobusa koji su dovozili glasače iz susjednih zemalja.

Prema istraživanjima koje je sprovela posmatračka misija CRTA, riječ je o državljanima Srbije koji su imali fiktivne adrese prebivališta u Beogradu kako bi mogli da učestvuju na izborima u glavnom gradu. CRTA je ocenila da je to urađeno u obimu koji je "bitno uticao" na rezultate beogradskih izbora.

CRTA: Na izborima u Srbiji neki birači bili prijavljeni na više mesta istovremeno

Ponavljanje lokalnih izbora u glavnom gradu Srbije najavljeno je za 2. jun, pošto nijedna stranka nije osvojila dovoljno da formira vlast.

Izvor:Slobodna Evropa

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.