Italija pojačala mjere sigurnosti nakon terorističkog napada u Moskvi

Italija pojačala mjere sigurnosti nakon terorističkog napada u Moskvi

Nakon Francuske, koja je pojačala mjere sigurnosti, italijansko Ministarstvo unutrašnjih poslova je odlučilo pojačati protiv teroristički nadzor, nakon napada u Moskvi u kojoj su teroristi ubili najmanje 137 ljudi, a za koji je odgovornost preuzela Islamska država.

Nacionalni komitet za javni red i bezbjednost je na sastanku u Ministarstvu unutrašnjih poslova zaključio da je „važno nastaviti sa opsežnim nadzorom policijskih i obaveštajnih snaga, uključujući i internet, kako bi se identifikovale moguće rizične situacije na nacionalnu teritoriju“ i da bi taj nadzor trebalo posebno pojačati tokom uskršnjih praznika i na lokacijama na kojima se okuplja veliki broj ljudi, piše italijanska agencija Ansa.

Prijetnja “vukovi samotnjaci”, a ne terorističke grupe

Državni sekretar italijanske vlade Alfredo Mantovano rekao je juče da su glavna teroristička prijetnja Italiji “vukovi samotnjaci”, a ne organizovane grupe poput one koja je u petak napala koncertnu dvoranu u Moskvi.

„Prijetnja nije toliko od organizovanih grupa. Vjerujem da bi grupa poput one koja je djelovala u napadu na Moskvu, koja je morala da bude obučena i da ima logističku podršku, ranije bila presretnuta u Italiji“, rekao je Mantovano televiziji Rai. .

Francuski premijer Gabrijel Atal saopštio je poslije sastanka visokih bezbjednosnih i odbrambenih zvaničnika sa predsjednikom Emanuelom Makronom da je vlada podigla uzbunu na najviši nivo.

Atal je u postu na mreži X rekao da je odluka, koja dolazi mjesecima prije nego što će Pariz biti domaćin Olimpijade, donijeta „u svjetlu preuzimanja odgovornosti Islamske države za napad u Moskvi i prijetnji koje pritiskaju našu zemlju“.

Francuska teroristička uzbuna ima tri nivoa, pri čemu se najviši nivo aktivira uoči napada u Francuskoj ili u inostranstvu kada je prijetnja od napada neminovna.

Ovo omogućava uvođenje vanrednih bezbjednosnih mjera kao što su pojačane patrole oružanih snaga na javnim mjestima kao što su željezničke stanice, aerodromi i vjerski objekti.

Izvor: index.hr

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.