Bijelo Polje: Adaptacija dotrajalih fasada kreće od zgrade Opštine
DOTRAJALA FASADA NA ZGRADI OPŠTINE/ -MILOVAN NOVOVIĆ

Bijelo Polje: Adaptacija dotrajalih fasada kreće od zgrade Opštine

Problem dotrajalih i ruiniranih fasada na zgradama u centru Bijelog Polja evidentan je već godinama. Iz lokalne uprave najavljuju da se kreće sa projektom adaptacije fasada jer su, kako ističu, neke od zgrada u veoma lošem stanju, pa je prije svega zbog bezbjednosti prolaznika neophodno što prije krenuti sa radovima.

Sekretar opštinskog Sekretarijata za izgradnju Mensur Hajdarpašić kaže da će se sa radovima krenuti prvo od zgrade Opštine.

– Nakon završetka postavljanja nove fasade na zgradi Opštine, osim novog, ljepšeg izgleda objekat lokalne uprave biće i energetski efikasniji, a smanjiće se i troškovi, kako za hlađenje, tako i za zagrijavanje kancelarija – kaže Hajdarpašić i ističe da je završena tenderska procedura i odabran najpovoljniji izvođač radova.

– Izvođač radova je firma "Infrastruktura" iz Podgorice, a vrijednost radova je oko 90.000 eura. Sa radovima se kreće od zgrade Opštine, a imamo idejno rješenje i za rekonstrukciju i adaptaciju fasada na svim zgradama u centru grada. Nakon završetka idejnih projekata utvrdićemo koji je iznos sredstava potreban i sa skupštinama stanara i etažnim vlasnicima stanova pokušaćemo da nađemo zajedničko rješenje kako bi strogi centar grada dobio novi i savremeniji izgled – istakao je Hajdarpašić.

Građanin Vidran Kljajević upozorava da se u lošem stanju nalazi i stambena zgrada preko puta Opštine i da kao takva predstavlja potencijalnu opasnost za prolaznike.

– Nije samo ova zgrada problem kad su u pitanju oronule fasade. Takvih je još dosta, s obzirom na to da je većina zgrada u glavnoj gradskoj ulici izgrađena još polovinom prošlog vijeka. Upozoravali smo stalno na probleme sa dotrajalim fasadama. Pričali smo o tome i na sjednicama lokalnog parlamenta, dok sam bio odbornik, a da niko prstom nije mrdnuo. Prava je sreća da nije došlo do neželjenih posledica. Bilo je istina obećanja, slatkorečivih kao i obično, ali je sve ostajalo na obećanjima. Raduje me da se kreće sa adaptacijom fasada, iako nijesam siguran da će se sve riješiti na najbolji mogući način – kaže Kljajević.

On naglašava da je problem sa dotrajalim i oronulim fasadama evidentan na zgradi koja se nalazi uz nekadašnju Robnu kuću "Beograd" i na zgradi preko puta nje...

– I zgrade koje nijesu u strogom centru grada zrele su za rekonstrukciju fasade. To je zgrada pored Tužilaštva, nekoliko njih u naseljima Pruška i Nikoljac, zatim zgrada iza Elektrodistribucije, tri spojene lamele Silidarnost... Otpada beton sa obje strane zgrade, zbog čega je i postavljena tabla sa natpisom "Opasno, pada fasada" – ističe Kljajević.

Jedan od problema, kada je fasada u pitanju, jeste i zgrada u kojoj se nalaze studijski programi Menadžmenta i Pravnog fakulteta i prostorije nekih lokalnih i državnih službi. Zgrada je u vlasništvu Vlade Crne Gore i Centralne banke. Rekonstrukcija ove zgrade je obavljena ne tako davno, ali djelovi fasade opadaju i ugrožavaju prolaznike, potvrđuje Hajdarpašić.

– Zgrada se nalazi u strogom centru Bijelog Polja, a fasada opada sa strane ulice koja vodi prema gradskoj garaži. Svakako da to predstavlja potencijalnu opasnost za građane – kazao je Hajdarpašić.

Izvor Dan

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.