DODIK NA VELIKA VRATA UŠAO U ENERGETSKI SEKTOR CG: Solar gradnja ozvaničila saradnju sa firmom sa crne liste SAD

DODIK NA VELIKA VRATA UŠAO U ENERGETSKI SEKTOR CG: Solar gradnja ozvaničila saradnju sa firmom sa crne liste SAD

EPCG Solar gradnja potpisala je juče ugovor o poslovno – tehničkoj saradnji sa kompanijom Kaldera iz Laktaša, čime je zvanično i na velika vrata omogućen ulazak kapitala i interesa Milorada Dodika, koji slovi za vlasnika iz sjenke ove energetske kompanije iz Banja Luke, čime je potrvđeno pisanje portala Standard o planovima Solar gradnje i Dodikove firme. Osim činjenice da je Milorad Dodik pod sankcijama Zapada, na toj listi se uz GP Krajinu nalazi upravo i firma Kaldera, zbog korupcije i poslovih malverzacija.

Kaldera je osnovana u aprilu 1994. godine kao proizvodno-uslužno preduzeće u sektorima elektroenergetike i telekomunikacija. Osnovna djelatnost Kaldere dvije i po decenije bila je proizvodnja uređaja za distribuciju i kontrolu električne energije. Ova kompanija je bila miljenik mnogih tendera i važila je godinama za jednu od najboljih u Srpskoj.

No, prema pisanjima tamošnjih medija razlog zašto su pokupili sve moguće tendere leži u bliskim relacijama na papiru vlasnika ove firme Milenka Čičića, zvanog Mićo Kaldera i Milorada Dodika.

Javna tajna je da Dodika sa Čičićem veže dugogodišnje prijateljstvo i poslovna saradnja. Čičić je vlasnik Dodikovog omiljenog hotela Kaldera u Aleksandrovcu, u kojem je prvi čovjek SNSD-a često primao strane delegacije, ali i držao sastanke sa najužim stranačkim rukovodstvom.

Čičić je ujedno jedan od najvećih akcionara Gradskog preduzeća Krajina, firme koja je izgradila desetine zgrada u Banjoj Luci. Prije nekoliko godina Čičić je u naselju Borik izgradio poslovnu zgradu koju je potom prodao Vladi Srpske, koja ju je kupila za novoformirani Privredni sud Republike Srpske. Dodik je Čičića okitio i Ordenom Njegoša prvog reda. Kaldera company je dobijala milionske poslove od Vlade Srpske i milionske kredite Investiciono-razvojne banke RS-a. Ova kompanija je ujedno suvlasnik GP Krajina, firme koja bilježi nevjerovatne poslovne rezultate.

Zanimljive su malverzacije o kojima su pisali medji u Bosni i Hercegovini da je Republika Srpska preduzeće Hidroelektrane Bistrica prije 14 godina prodala firmi Kaldera company za 6,8 miliona KM, a prije tri godine ga je otkupila za oko 20 miliona maraka!

Zbog ovih i sličnih koruptivnih radnji Kaldera, ali i Čičićeva druga firma GP Krajina nalaze se na crnoj listi SAD.

No, činjenica da se nalaze na crnoj listi SAD-a zbog korupcije nije zasmetala EPCG Solar gradnji i menadžementu, te kompanije da juče sa Kalderom potpiše ugovor o poslovno tehničkoj saradnji.

Čak šta više EPCG Solar gradnja je u juče medijima dostavljenom saopštenju, izrazila veliko zadovoljstvo što su sa tako ”RENOMIRANOM” firmom potpisali ugovor o saradnji.

“Znajući sve ovo možemo samo konstatovati da je ovaj sklopljeni ugovor rezultat predanog rada čitavog menadžmenta Solar Gradnje i svih zaposlenih i da kako smo već ranije rekli napredujemo krupnim koracima da budemo lideri po pitanju solarne energije i u samom regionu’’, naveli su između ostalog iz EPCG Solar Gradnje.

U cijeli priču uvukli su i ministra Sašu Mujovića koji im je ranije predložio da izađu na tržište što su oni očigledno shvatili kao poziv da se formalizuje ono što su i ranije planirali, a to je saradnja sa Miloradom Dodikom i firmom Kaldera, iako ministar Mujović nijednom rečenicom nije pomenuo tu firmu i saradnju sa njima.

No, to je bila samo prilika da EPCG Solar gradnja sprovede svoj naum od ranije i poveže se sa Kalderom, te su od svih mogućih većih tržišta oni izabrali baš tržište Republike Srpske.

Na ovaj način je omogućeno ulazak kapitala i interesa Milorada Dodika i to direktno u crnogorski energetski sektor, istog Milorada Dodika koji je pod sankcijama i SAD i EU i Velike Britanije.

MINISTARSTVO ENERGETIKE NEMA INFORMACIJE DA JE KALDERA VLASNIŠTVO MILORADA DODIKA

Iz ministarstva energetike na pitanja portala Standard o vezama sa Kladere sa Miloradom Dodikom kažu da nemaju informacije da je ta kompanija u Dodikom vlasništvu, te da to nisu zvanični podaci koje je, prilikom potpisivanja ugovora, javno prezentovala EPCG Solar gradnja d.o.o.

Ministarstvo energetike i rudarstva se na neki nalin ogradilo od potpisivanje ovog ugovora rekavši da “podržavaju sve poteze kompanija koje vode boljem tržišnom pozicioniranju, regionalnom plasmanu i konkuretnosti, ali sigurno neće podržati nijedan potez koji dovodi u pitanje našu evropsku agendu”,

I na pitanje kakvu poruku šaljemo zapadnim partnerima ako EPCG Solar Gradnja sarađuje sa firmom sa crne liste SAD podsjećaju na saopštenje Solar gradnje koja je prilikom potpisivanja ugovora sa pomenutom kompanijom, objavila da je svjetski poznati proizvođač SIEMENS, prepoznao mogućnosti Kaldera Company i potpisao sa ovom kompanijom ugovor o licenciranoj proizvodnji za cjelokupni proizvodni asortiman primarnih i sekundarnih srednjenaponskih postrojenja tipa 8DJH, SIMOSEC I NXPLUS.

Izvor:Standard

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.