Milanović: Pregovori BiH sa EU mogli su početi i ranije da je Hrvatska imala vladu s imalo mudrosti

Milanović: Pregovori BiH sa EU mogli su početi i ranije da je Hrvatska imala vladu s imalo mudrosti

PREDSJEDNIK HRVATSKE

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović pozdravio je otvaranje pregovora s Bosnom i Hercegovinom o članstvu u Evropskoj uniji.

"Bosna i Hercegovina je nama susjedna, prijateljska i što je posebno važno, država u kojoj žive i pripadnici hrvatskog naroda koji su među prvima krenuli u obranu naše Domovine zajedno s hrvatskim ljudima. Strateški je i nacionalni interes Hrvatske da BiH danas i sutra bude stabilna i uređena država triju konstitutivnih naroda u kojoj će se jamčiti prava Hrvata, država u kojoj će Hrvati ostati živjeti i država s kojom ćemo imati granicu koja spaja, a ne dijeli hrvatski narod", poručio je Milanović u objavi na društvenoj mreži Facebook.


Naznačio je da je BiH davno mogla početi pregovore s EU "samo da je bilo iskrenosti i poštenja briselske birokratije". Pritom naglašava kako za takvo stanje nije krivac samo Brisel, pri čemu kritikuje i hrvatskog premijera Andreja Plenkovića.

"Pregovori EU s BiH mogli su početi puno prije da je Hrvatska proteklih godina imala Vladu i premijera s imalo političke važnosti i državne mudrosti. Ne, Hrvatska je za premijera imala, i još kratko će imati, Andreja Plenkovića, političku kukavicu i karijernog kalkulanata, koji se ni u jednom pogodnom trenutku, a bilo ih je na pretek, nije usudio pisnuti ili, ne daj Bože, zamjeriti briselskim elitama. Kako ne bi naštetio svojim osobnim karijernim interesima, Plenković je dopuštao da se drugorazredni isluženi političari ponašaju kao kolonizatori BiH i imenuju joj propise i zakone koji su gotovo uvijek išli na štetu hrvatskog naroda u BiH", akcentirao je Milanović.

Navodi da sada Hrvati u BiH dočekuju pregovore s EU bez prava da sami biraju svog predstavnika u Predsjedništvu BiH "jer do danas nije promijenjen onaj najvažniji, izborni zakon".

"Umjesto kao država triju konstitutivnih i jednakopravnih naroda, BiH sada u pregovore ulazi s obespravljenim Hrvatima i jasnom namjerom evropske birokratije, što niti ne skrivaju, da od BiH stvore nekakvu građansku državu u kojoj bi, po njima, prava konstitutivnih naroda samo smetala i još bi ih više zatirali. Za hrvatski narod u BiH, ali i za Hrvatsku, to je neprihvatljivo i opasno", tvrdi Milanović.

Smatra da Plenković u Briselu "poslušno šuti, kao svih ovih godina".

"Ja svima u Briselu odmah dajem do znanja, da sutra ne bi bili zatečeni: Hrvatska je punopravna članica EU i počet će koristiti svoja prava kao što čine sve druge suverene države. Za početak, kroz nekoliko mjeseci, Hrvatima u BiH vratit će se oteta prava koja im pripadaju. BiH mora ući u EU kao država u kojoj će Hrvati biti konstitutivan i ravnopravan narod koji će birati svoje predstavnike u tijelima vlasti, uključujući i član Predsjedništva BiH. Jer, Hrvatska će imati državnu, a ne poslušničku vladu", poručio je hrvatski predsjednik.

Izvor:Klix.ba

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.