"Uprkos napadima, ostaćemo istrajni u zaštiti svoje nezavisnosti"

Iskustvo Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) pokazuje koliko su napori na snaženju pravne države praćeni izazovima i pritiscima koji dolaze iz sfere politike i od raznoraznih interesom povezanih grupacija, saopštili su iz ASK-a.

"Jučerašnje gostovanje predstavnika ASK Odboru za antikorupciju Skupštine Crne Gore razotkrilo je i pred očima javnosti ono što smo uveliko i znali: da određeni politički subjekti zloupotrebljavaju administrativne i institucionalne mehanizme i da, u saradnji sa pojedinim nevladinim organizacijama i medijima, plasiraju poluistinite informacije i dezinformacije, kojima lako dopiru do građana, pokušavajući da utiču na stav javnog mnjenja i poljuljaju ugled naše institucije", navode iz ASK-a. 

Poručuju da je to naročito bilo vidljivo kroz istup poslanika Momčila Lekovića.

"Član Odbora za antikorupciju je pred kamerama iznio detalje o nadzoru koji je budžetska inspekcija nedavno izvršila u ASK. Ti podaci mu nijesu mogli biti poznati, osim ukoliko ne dolaze iz krugova onih koji su kontrolu i njene nalaze naručili, ističu iz ASK-a. 

Sam nadzor je, kako navode iz ASK-a, pokazao u kojoj mjeri se ne biraju sredstva u svojevrsnom ratu povedenom protiv ASK.

"Zapisnik, koji su potpisale dvije budžetske inspektorke, pun je pravnih i logičkih besmislica, i nezakonitih nalaza, a stil njegovog pisanja više odgovora tabloidnim naslovnicama nego javnoj ispravi. Isticanje zbirnih iznosa zakonitih naknada potpisanih navodno od neovlašćenog lica, direktorice ASK, koja, uzgred, shodno članu 92 Zakona o sprječavanju korupcije može jedina da potpisuje odluke, neodoljivo podsjeća na sponzorisane članke o direktorici ASK kojima svjedočimo tokom posljednje godine, a koji se plasiraju od strane istih naručilaca preko istih medija", istakli su iz ASK-a. 

"Nažalost, u nedostatku pravnih argumenta, nepoštovanjem sudskih odluka i ustavom zagarantovanih prava, stavljanjem van snage Zakona o sprječavanje korupcije, Ministarstvo finansija se svrstalo uz rame interesnih grupa koje očigledno rade na urušavanju integriteta ASK, a time i ugrožavanju procesa evropskih integracija. Ako je Zakon o zaradama zaposlenih u javnom sektoru jedini koji se smije primjenjivati u ovoj oblasti, mogu li nam budžetske inspektorke ili sam ministar finansija objasniti da li njemu Skupština Crne Gore određuje i isplaćuje zaradu i naknadu zarade, kao i svim drugim javnim funkcionerima koje ovaj zakonodavni organ bira, imenuje ili postavlja?", dodaju u saopštenju. 

Istakli su da su izjavili prigovor na zapisnik, ubijeđeni da je zakon na njihovoj strani, što će dokazati i u sudskim postupcima.

"Tražili smo i izuzeće budžetskih inspektorki, koje su na skandalozan način zloupotrijebile povjerena ovlašćena, i iznijele podatke političkom subjektu, kršeći time etički kodeks državnih službenika i namještenika. Prizemne komentare službenika Ministarstva nećemo ni komentarisati: neka im služe na čast. Vjerujemo da će svim članovima naše zajednice biti bolje kada u sistemu budu djelovali istinski borci za vladavinu prava. U periodu kada se vode intenzivni pregovori sa međunarodnim partnerima, i veći broj državnih institucija ulaže vidljiv trud u pokušaju da ispune mjerila iz poglavlja 23 pristupnih pregovora sa Evropskom unijom, u kome značajnu ulogu ima i ASK, ovi primjeri pokazuju sa kakvim postupcima pojedinih ispolitizovanih institucija se suočavamo", navode iz ASK-a. 

Poručuju da tajming nije slučajan, jer su napadi uslijedili neposredno nakon što je tokom nedavnih sastanaka sa predstavnicima Evropske komisije potvrđeno da je u pogledu ispunjavanja mjerila ASK na pravom putu, i da je njen rad usklađen sa međunarodnim standarima i preporukama.

"I ovim putem želimo da poručimo da nas ovakvi pritisci neće pokolebati. ASK će istrajati u zaštiti svoje finansijske i ukupne nezavisnosti i samostalnosti, koju pored domaćeg zakonodavstva štiti i garantuje i Konvencija Ujedinjenih nacija o korupciji, koju je Crna Gora ratifikovala 2005. godine", zaključuju iz ASK-a. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.