FCJK i Crnogorskogi PEN centar: Tužioci da ne podliježu pritiscima na slobodu govora

FCJK i Crnogorskogi PEN centar: Tužioci da ne podliježu pritiscima na slobodu govora

Po ugledu na svoga beogradskog mentora, balkanskoga autokratu Aleksandra Vučića, nikšićki gradonačelnik Marko Kovačević dao se u novu akciju sputavanja javne riječi i zastrašivanja novinara, građanskih aktivista i opozicionih političara koristeći se uslužnim državnim resursima, prije svega tužilaštvom čiji su upošljenici već kroz slučaj istoričara Bobana Batrićevića pokazali da su spremni na bespogovornu potčinjenost klerofašističkoj vlasti, saopštili su FCJK i Crnogorskogi PEN centar.

“Ako su svoju servilnost dosad demonstrirali ćutnjom na nebrojena nepočinstva, kršenje zakona, promociju ratnih zločinaca, tužioci (čast izuzecima!) prelaze na viši nivo uslužnosti Vučićevim lutkama u Crnoj Gori. Ne odbacujući stupidne prijave kojima se kritičari vlasti, novinari i opozicioni političari žele naćerati na ćutnju, tužilaštvo javno demonstrira svoju potčinjenost političkim moćnicima i ideološki se svrstava uz one koji ne baštine evropske vrijednosti već promovišu bjeloruski model “demokratije””, ističe se u saopštenju.

Smatraju da takva društvena klima u kojoj bivši premijer maše sa skupštinske govornice fotografijom jednoga pisca, u kojoj se drugi pisac simbolički spaljuje na lomači, u kojoj se novinari i NVO aktivisti pozivaju na saslušanja u stanicama policije sve više liči na onu iz suśedstva đe se protiv Dinka Gruhonjića, Milivoja Bešlina i drugih što predstavljaju savjest savremene Srbije vodi medijski rat kojim, jednako kao i ovđe, upravlja bivši ministar propagande Slobodana Miloševića, Aleksandar Vučić.

“Zaludu se Marko Kovačević pokušava predstaviti srpskom žrtvom tobožnjega crnogorskog nacionalizma i zapadnoga imperijalizma (śećamo se odlično njegova klicanja Rusiji i Putinu). To što je Kovačević Srbin niti može niti smije izazivati animozitet bilo koga. Problem je u tome što je Kovačević promoter četništva i velikosrpske ideologije, koji svojom kokardom jednako kao i izjavama svakodnevno svjesno i namjerno vrijeđa crnogorske građane, osobito Cetinjane i Cetinjanke koji su pružili civilizovan otpor njegovome stranačkom vojvodi”, stoji u saopštenju.

FCJK i Crnogorskogi PEN centar upozoravaju predstavnike vlasti i nosioce tužilačkih funkcija da ne podliježu pritiscima na slobodu govora jer mi te pritiske ćutke trpjeti nećemo.

“Što pritisak bude jači, to ćemo glasnije upozoravati i domaću i međunarodnu javnost na zloupotrebu političke moći u cilju gušenja slobode govora i opozicionoga djelovanja u zemlji koja se hvali da je na pragu EU. Mi se duboko zalažemo za vrijednosti savremene Evrope: demokratije, ljudskih prava i sloboda, i te vrijednosti za nas nijesu puke fraze, već osnovna motivacija našega djelovanja. Zato ćemo uvijek stajati uz ljude poput Draška Đuranovića i ostalih s Kovačevićeve “crne liste”, kojima se pokušavaju uskratiti osnovne tekovine savremene civilizacije”, zaključuju u FCJK i Crnogorskogi PEN centar.

 

Izvor: Standard

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.