Zirojević: Demokratama IBAR samo izgovor da ostanu u vlasti

Zirojević: Demokratama IBAR samo izgovor da ostanu u vlasti

Poslanik Socijaldemokrata ističe da su funkcioneri partije Alekse Bečića pokazali politički kukavičluk da napuste Vladu nakon izbora v.d. dirketora Uprave policije

Mislim da Spajić govori da je većina stabilna upravo zato što je svjestan da Demokrate nemaju dovoljno političke hrabrosti da napuste Vladu i da se odvoje od velikog broja funkcija koje su dobili ulaskom u vlast - ocijenio je Zirojević.

tav Demokrata da će podržavati vlast do sticanja IBAR-a, nakon čega će sprovesti „temeljne analize odnosa među potpisnicima sporazuma“ najmanje ima veze sa IBAR-om, ali i te kako ima sa njihovim političkim kukavičlukom – ocijenio je u razgovoru za Pobjedu poslanik Socijaldemokrata (SD) Nikola Zirojević.

On je ukazao na to da Demokrate jednostavno nemaju dovoljno političke snage i hrabrosti da napuste vladu Milojka Spajića i da joj uskrate povjerenje u parlamentu zato što je, na prijedlog Spajića, v. d. direktora Uprave policije Aleksandar Radović nezakonito izabran na tu poziciju tri sata poslije ponoći između 12. i 13. marta.

Crna Gora je te noći puna tri sata bila bez direktora Uprave policije, jer je odluka Vlade o razrješenju Zorana Brđanina, donijeta 3. marta, stupila na snagu na isteku 12. marta, a Vlada do tog roka nije izabrala njegovog nasljednika - odnosno odbila je prijedlog ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića da vršilac dužnosti direktora bude Lazar Šćepanović – iako Zakon o unutrašnjim poslovima jasno propisuje da se v. d. direktora policije može imenovati isključivo na njegov prijedlog.

Šaranović je iste noći najavio da će podnijeti krivične prijave protiv Vlade zbog kršenja zakona, ali se to do danas nije desilo. Za očekivati je bilo i da će članovi Demokrata zbog toga napustiti vlast, ali ni od toga nije bilo ništa.

Zato je za Zirojevića apsolutno jasno da je Demokratama IBAR izgovor da ostanu u vlasti zarad svojih interesa.

- Demokrate nedostatak političke hrabrosti jednostavno pokrivaju odlukom da će, kao, zbog IBAR-a da ostanu u vlasti. Mislim da je sasvim izvjesno i da će vrijeme pokazati da oni, ni nakon dobijanja IBAR-a, neće napustiti Vladu - ocijenio je poslanik SD-a u razgovoru za Pobjedu.

Dobijanje IBAR-a (Interim Benchmark Assessment Report) je, inače, direktan signal da je Crna Gora napravila značajne korake u važnim oblastima i da može da nastavi dalje sa usklađivanjem sa zakonima i standardima EU kako bi se spremila za članstvo. To dalje otvara put za zatvaranje drugih poglavlja u kojima je Crna Gora ispunila mjerila i dostigla dobar nivo spremnosti za članstvo.

Zirojević je izričit da se IBAR neće dobiti zbog Demokrata, niti da će se zbog njih izgubiti. Stav Demokrata, prema njegovom mišljenju, najmanje ima veze sa IBAR-om, ali - kako je istakao, i te kako ima sa njihovim političkim kukavičlukom.

- Nakon što im je ministar unutrašnjih poslova u potpunosti ponižen na Vladi i sveden na nivo ministra za izdavanje registarskih tablica i ličnih karata, Demokrate ne mogu da smognu dovoljno političke snage i hrabrosti da napuste vladu Milojka Spajića i da uskrate joj povjerenje u parlamentu - konstatovao je Zirojević.

Demokrate, kako je naveo, ostaju u Vladi sa ljudima protiv kojih najavljuju pokretanje krivičnih prijava, umjesto da jednostavno iskoriste mogućnost koju imaju u parlamentu - uskrate im podršku i razriješe ih.

- Na kraju krajeva, Demokrate očekuju dobijanje IBAR-a sa vladom koja čini krivična djela... Po toliko osnova je u potpunosti kontradiktorna njihova tvrdnja da ostaju u ovoj vladi zbog IBAR-a da mislim da je običnim laicima, koji politiku prate usputno, jasno o čemu je zapravo riječ - dodao je poslanik SD-a.

Za njega je apsolutni dokaz, kako stvari stoje u vladajućoj većini i da „funkcionišu kao raštimovani orkestar i gomila nesklada“, upravo to što premijer Spajić, uprkos svemu, poručuje da ima stabilnu vlast - dok mu Demokrate, sa druge strane, „oročavaju“ podršku.

- Mislim da je Spajić svega toga svjestan i da govori da je većina stabilna upravo zato što Demokrate nemaju dovoljno političke hrabrosti da napuste Vladu i da se odvoje od velikog broja funkcija koje su dobili ulaskom u vlast - smatra Zirojević.

Spajić, kako je dodao, odatle crpi vrlo lagodnu poziciju i ne brine o funkcionisanju parlamentarne većine uprkos svemu što se dešava.

Na POSP-u demonstrirana licemjernost Demokrata

Na sjednici Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje (POSP), koja je održana u Strazburu prošle sedmice, poslanik koalicije „Za budućnost Crne Gore“ Vladislav Bojović predložio je da se izmijeni jedan od zaključaka zajedničke deklaracije u dijelu koji se odnosi na ukidanje sankcija Rusiji i brisanje učešća crnogorskih vojnika u NATO misijama. Iako njegov amandman nije usvojen, predstavnici Pokreta „Evropa sad“ i Demokrata bili su uzdržani po tom pitanju.

Na pitanje Pobjede - je li i ovo jedan od dokaza da Demokrate ne brinu o evropskom putu, obavezama i interesima Crne Gore – iako se u saopštenjima postavljaju kao da su prva brana i odbrana svega toga – Zirojević je odgovorio potvrdno.

- Apsolutno! Ono što se desilo na sjednici POSP-a je možda veća šteta po Crnu Goru, nego sve što se dešava ovdje sa aspekta integracija u EU. To je nešto čemu međunarodni partneri mogu direktno da svjedoče. Predstavnici međunarodne zajednice su lično prisustvovali i vidjeli dvoličnost i licemjernost Demokrata. U konačnom, vidjeli su ono što mi tvrdimo od kako su Demokrate osnovane: da je njihova posvećenost evropskim integracijama samo deklarativna, ali da suštine nema – zaključio je Zirojević.

Izvor:Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.