Borelj: EU će nastaviti da vrši pritisak na Beograd i Prištinu

Borelj: EU će nastaviti da vrši pritisak na Beograd i Prištinu

- Veoma mi je žao što ovaj sporazum koji je bio veoma teško postići, nije sproveden. Nastaviće se pritisak na obje strane kako bi se išlo naprijed. Ali godinu dana kasnije, implementacija nije bila baš ono što sam očekivao - izjavio je evropski šef diplomatije.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti su 18. marta 2023. godine u Ohridu postigli dogovor o aneksu primjene sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa oko kojeg su se složili 27. februara iste godine u Briselu.

Oba dokumenta nijesu potpisana od strane lidera jer je to odbio da učini predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. Bez obzira na to, EU smatra da je dogovor pravno obavezujući za obje strane.

Sporazumom od 11 članova, između ostalog, predviđen je nivo samomenadžiranja srpske zajednice na Kosovu i međusobno priznavanje državnih simbola, a od Prištine i Beograda se traži da sprovode i sve prethodne dogovore postignute tokom dijaloga.

Dogovor je postignut posredstvom Evropske unije (EU) ali i podrškom Sjedinjenih Američkih Država (SAD). Pozdravljen je od strane međunarodne zajednice.

Međutim strane nijesu učinile dovoljno u pravcu primjene svega što je dogovoreno.

Kosovo nije preduzelo ni jedan korak u pravcu primjene ključne obaveze koja se odnosi na formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom.

Srbija sa druge strane insistira da neće primijeniti one djelove sporazuma koji se odnose na članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama ili one što bi podrazumijevale priznanje Kosova od strane Srbije.

U međuvremenu period nakon postizanja sporazuma je obilježen rastućim tenzijama između Kosova i Srbije.

Najnovije tenzije se odnose na uredbu Centralne banke Kosova koja od prvog februara predviđa euro kao jedinu valutu za plaćanje gotovinom, a zabranjuje srpski dinar.

EU je najavila da će 19. marta u Briselu, na nivou glavnih pregovarača, Kosovo i Srbija razgovarati o pitanju dinara.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.