Poljski farmeri u štrajku, blokrali granicu sa Njemačkom
PROTEST FARMERA / - FOTO: X/PRT SC

Poljski farmeri u štrajku, blokrali granicu sa Njemačkom

Poljski farmeri počeli su u nedjelju četvorodnevnu blokadu granice sa Njemačkom i zatvaranje svih saobraćajnih traka u oba smjera, što će onemogućiti prekogranični saobraćaj.

Granični prelaz se nalazi na auto-putu koji povezuje Berlin i Varšavu, a između Njemačke i Poljske svakodnevno saobraća oko 17 hiljada kamiona, zbog čega poljske i njemačke vlasti očekuju značajne saobraćajne gužve, javlja Dojče vele.

Poljski farmeri su već krajem februara na 24 sata blokirali prekogranični saobraćaj na ovom auto-putu i u tom protestu je učestvovalo oko hiljadu poljoprivrednika sa 500 traktora i 300 kamiona i kombija, prenose agencije.

Među zahtjevima demonstranata su ukidanje ili ublažavanje ograničenja nametnutih EU planom Zeleni dil u cilju borbe protiv klimatskih promjena, kao i vraćanje carina na uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine, koje je Brisel ukinuo nakon izbijanja rata između Rusije i Ukrajine.

Prošle subote, u razgovorima sa poljoprivrednicima koji štrajkuju, poljski premijer Donald Tusk je obećao da će smanjiti višak žitarica na domaćem tržištu. Međutim, sindikalni lideri rekli su da neće prekinuti proteste.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.