I bivše tužioce zaduživali predmetima

I bivše tužioce zaduživali predmetima

Članovi Tužilačkog savjeta o predmetima koji su tavorili u fiokama

Tužilački savjet na narednoj sjednici tog tijela prezentovaće zaključke pošto sublimiraju sve podatke, pobroje vrstu krivičnih djela i donesu stav, nakon što su se juče bavili dostavljenim izvještajima o predmetima koji su godinama “živi” umirali u arhivi Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici.

Tema oko “KTN” predmeta (nepoznati počinioci) pokrenuta je u oktobru prošle godine, nakon što je TS dobilo podatak u dopisu sadašnjeg rukovodioca ODT-a Podgorica Duška Milanovića, da imaju određene poteškoće u radu zbog toga što je tužioce morao dodatno da zaduži, jer je u arhivi zatekao predmete koji godinama nijesu dodjeljivani u rad.

Član TS Siniša Gazivoda tada je predložio da se pretresu arhive svih tužilaštava i da im se iz svih tužilaštava dostave podaci o broju takvih predmeta...

“Moja zapažanja su da je ova tema slučajno pokrenuta i izazvala je s pravom interesovanje javnosti. Iz izvještaja, a kako je to trajalo određeno vrijeme, imali smo priliku i da razgovaramo i sa rukovodiocima i o ovom pitanju, te na osnovu toga vidi se očigledan problem u određenom periodu, koji se odnosio na ODT Podgorica”, naglasio je Gazivoda.

On je naveo da se u izvještajima uočava da je i način okončanja postupaka bio različit, odnosno da su se iste odredbe Zakona o krivičnom postupku na različit način primjenjivale od tužilaštava do tužilaštva - pa se u nekima donosi rješenje o odbačaju krivične prijave, a negdje se piše određena zabilješka.

“Ovdje ne možemo govoriti o bilo čemu što bi bila eventualna disciplinska odgovornost van disciplinskog postupka. Opšte je poznato ko ima mogućnost podnošenja predloga za pokretanje disciplinskog postupka, ali i oko ovoga se otvorila jedna javna rasprava u medijima, među pravnicima, civilnom sektoru pa bi trebalo da dođemo do određenih zaključaka, da se ova tema zaokruži”, predložio je Gazivoda.

On tvrdi da TS ne bi izašao iz svojih nadležnosti kada bi konstatovao da dodjeljivanje predmeta nakon prestanka funkcije državnih tužilaca u nekom ranijem periodu nije rađeno ažurno i onako kako to nalaže Zakon o državnom tužilaštvu.

“Vidimo nespornu činjenicu, recimo, da je u jednim predmetom bio zadužen neko ko već šest godina nije tužilac u ODT Podgorica, a bio je na papiru, i to sve do 2023. godine. Vidimo i da se nije primjenjivao i član 141 Zakona o državnom tužilaštvu, tako da bi trebalo da konstatujemo da se odredbe ZKP-a ne primjenuju istovjetno u praksi u slučaju nastupanja zastarjelosti i to bi pitanje trebalo uputiti na VDT-a”, bio je još jedan od predloga Gazivode.

Vrhovni državni tužilac Milorad Marković, objelodanio je da su formirali Komisiju u VDT-u koja treba da se bavi praćenjem sudske i tužilačke prakse zbog jedinstvene primjene.

“Potpuno je opravdano da se uputi zapažanje ka VDT-u, pa da se onda oni o tome odrede i zauzmu neki stav”, naglasio je Marković.

I član TS-a Stevo Muk naveo je da bi javnosti trebalo objasniti o kojim krivičnim djelima je riječ, jer nijesu sva jednako bitna, aludirajući da se u medijima pojavila informacijama da je među “zaboravljenim” predmetima bilo i onih za torturu.

Tužilački savjet je obavio i razgovore sa rukovodiocima u ODT-u Nikšić i Herceg Novi, koji su kao i njihove kolege u ranijim obraćanjima govorili o manjku tužilaca, velikom broju predmeta, lošim prostornim uslovima, bezbjednošću...

Mašnići: Fali samo malo volje...

Prije početka sjednice, na ulazu u salu ponovo su bili članovi porodice Mašnić iz Nikšića, koji godinama traže razrješenje tužiteljke Sofije Lukovac zbog “propusta u radu” nakon saobraćajne nesreće iz jula 2018. godine u kojoj su stradali Vuk i Đorđije Mašnić u mjestu Papratni brijeg.

“Porodica Mašnić istrajava na principu da su iznad samo Ustav i zakon i tražimo da se poštuje odluka Tužilačkog savjeta, a kojom je u julu 2022. usvojena pritužba na rad Sofije Lukovac. TS decidno navodi da je bilo propusta u njenom radu jer je tužiteljka prilikom obavljanja uviđaja saobraćajne nesreće u zapisniku nije vjerodostojno konstatovala utvrđeno činjenično stanje kao i materijalne dokaze”, kazao je Vijestima Neđeljko Mašnić.

Naglasio je da je tada TS našao da bi se u radnjama imenovane tužiteljke eventualno sticali elementi bića krivičnog djela za koje se goni po službenoj dužnosti, pa su spise dostavili Specijalnom državnom tužilaštvu na dalju nadležnost i odlučivanje.

“Tražimo da se ne razvodnjava postupak nego da se saslušavaju svjedoci. Vrhovni državni tužilac je potrebno da se aktivno uključi u ovaj slučaj da se postupak protiv ove tužiteljke nije finalizovao počev od novembra 2022. do danas. Takođe apel VDT-u i za izdavanje obavezujućeg uputstva kao primjer za ostale tužioce kako ne treba da se vrši uviđaj”, naveo je on.

Mašnić smatra da je postupak “skoro doveden do kraja, samo treba da postoji finalna volja da se kazni tužilac”...

“Pomaka u poglavljima 23 i 24 neće biti dok se na ovakvom primjeru pravosuđe ne oslobodi međusobne zaštite tužilaca, koji ne rade po Ustavu i zakonu”, poručio je Mašnić.

izvor:Vijesti

Izvor:Vijesti

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.