Budva rekorder po broju istopolnih zajednica

Budva rekorder po broju istopolnih zajednica

Budva se definitivno pozicionirala kao omiljeno mjesto na Balkanu gdje pripadnici LGBT populacije žele da sa svojim životnim parnerom ili partnerkom izgovore sudbonosno “da”. To potvrđuju i podaci Sekretarijata za lokalnu samoupravu dostavljeni “”Vijestima”, po kojima je lani zaključeno duplo više životnih partnerstva osoba istog pola nego 2022. godine.

Kako je “Vijestima” kazao v. d. sekretara za lokalnu samoupravu Opštine Budva Darko Čelebić, tokom 2023. u službi matičara budvanske Opštine bilo je ukupno 56 upisa u registar životnih partnerstava lica istog pola.

On je podsjetio da je tokom 2022. godine zaključeno ukupno 26 životnih partnerstava osoba istog pola.

Upravo je Budva u ljeto 2021. bila prva opština u Crnoj Gori u kojoj je zaključeno partnerstvo osoba istog pola. Krajem jula 2021. dvije mlade žene, koje su porijeklom sa Balkana, prve su zaključile partnerstvo.

Prema riječima Čelebića, od 56 zaključenih životnih partnerstava nijedno nije bilo iz Crne Gore, četiri su zaključena između državljana Srbije, dok su ostali iz Ukrajine, Rusije, Bjelorusije, te mnogih drugih država.

Odmah po stupanju na snagu Zakona o životnom partnerstvu lica istog pola, 15. jula 2021. godine, Opština je obezbijedila registar partnerstava, propisani izvod iz registra koji se uručuje partnerima odmah po zaključivanju partnerstva, kao i prisustvo odbornika.

Lani je interesovanja za zaključenja istopolnih zajednica poraslo, pa je njihovo broj udvostručen, što, kako su kazali u Opštini, dijelom ima veze sa velikim brojem stranih državljana koji žive ili borave u Budvi, ali i sa pozitivnim iskustvom osoba koje su zaključile partnerstvo u Budvi, kao i samim gradom koji predstavlja omiljenu turističku destinaciju sa lijepim i atraktivnim lokacijama za ceremonije sklapanja partnerstava i braka.

“Vijestima” je rečeno da Sekretarijat za lokalanu samoupravu nema podatke da li je u protekle tri godine, od kada su zaključivana životna partnerstva osoba istog pola bilo rastave brakova, te da je za to nadležan sud, a da se lokalnoj administraciji ne dostavljaju podaci.

Inače, Budva je omiljena destinacija i za zaključenje brakova osoba različitih polova, pa mnogi parovi, mladići i djevojke, pa i oni stariji, vole da stanu na ludi kamen. Prema podacima Sekretarijata za lokalnu samoupravu lani su zaključena 502 braka, koliko je bilo upisa u matični registar vjenčanih opštine Budva.

Kako je rečeno, gotovo 80 odsto je bilo između stranih državljana i između državljana zemalja iz regionu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.