Po broju gojazne djece Crna Gora četvrta u Evropi: Alarmantni podaci, tinejdžerska gojaznost se nastavlja i u odraslom dobu
Ilustracija

Po broju gojazne djece Crna Gora četvrta u Evropi: Alarmantni podaci, tinejdžerska gojaznost se nastavlja i u odraslom dobu

Po broju gojazne djece Crna Gora se nalazi na četvrtom mjestu u Evropi, poslije Španije, Grčke i Italije. Kako su kazali iz Instituta za javno zdravlje (IJZ), ovi podaci su naročito alarmantni kad se ima u vidu da se gojaznost u djetinjstvu i adolescenciji obično nastavi gojaznošću u odraslom dobu i povezana je sa mnogim komorbiditetima.

Dr Enisa Kujundžić, specijalista higijene u Institutu za javno zdravlje, ističe da je gojaznost veliki javnozdravstveni problem, ne samo kod djece nego i kod odraslih.

“U svim strateškim dokumentima koji se tiču gojaznosti i generalno nekih globalnih ciljeva u tim dokumentima, stoji da je jedan od glavnih ciljeva da se zaustavi trend rasta gojaznosti, kako kod djece, tako i kod opšte populacije. Gojaznost kod djece, odnosno prekomjerna tjelesna masa, dobra su osnova za hronične nezarazne bolesti u odraslom periodu. Gojazna djeca imaju mnogo veću šansu da obole od onih oboljenja koja su vodeća po pitanju smrtnosti i obolijevanja, a to su kardiovaskularne bolesti, dijabetes melitus, karcinomi i mnoga druga“, ukazuje Kujundžić.

enisakujundzic

Enisa Kujundžić, Foto: Privatna arhiva

Navodi da su najčešći uzroci gojaznosti kod djece neadekvatna ishrana, u smislu nepravilnog ritma obroka i nedovoljna fizička aktivnost.

“Konzumiranja hrane visoke energetske gustine, a nutritivno siromašne, kao što su slatkiši, grickalice, bezalkoholni zašećereni napici, nedovoljno fizičke aktivnosti i sna, provođenje više od dva sata ispred televizora, kompjutera i drugih medija takođe uzrokuju gojaznost“, dodala je Kujundžić.

Naglašava da se navike po pitanju izbora načina ishrane stiču u najranijem djetinjstvu, pa su u periodu prije škole roditelji ključni u formiranju pravilnih navika kod djeteta. Kako je dodala, kada dijete krene u školu, školsko okruženje i uticaj vršnjaka preuzimaju primat u konačnom formiranju navika djeteta.

“Odgovornost nije samo na roditeljima, ili samo na školi, već je potrebno stvoriti okruženje koje podržava zdrav način života u smislu pravilne ishrane i upražnjavanja fizičke aktivnosti, a za tako nešto je potrebna kombinovana i integrisana multisektorska aktivnost usmjerena ka eliminaciji i redukciji rizičnih faktora“, ukazuje Kujundžić.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.