Gutereš pozvao na mir u Gazi i Sudanu uoči Ramazana
Antonio Gutereš

Gutereš pozvao na mir u Gazi i Sudanu uoči Ramazana

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš pozvao je na primirje u ratu između Izraela i Hamasa i u konfliktu u Sudanu uoči mjeseca Ramazana, prenose agencije.

Gutereš je pozvao i na oslobođenje taoca od strane Hamasa i uklanjanje "svih prepreka kako bi se osiguralo dostavljanje humanitarne pomoći u potrebnoj brzini i količini" u Gazi gdje je, kako je upozorio UN, četvrtina populaciju u riziku od gladi.

"Međunarodno humanitarno pravo se raspada", kazao je Gutereš i upozorio da bi najavljeni napad Izraela na Rafah bacio ljude Gaze u još dublji krug pakla.

Dok hiljade muslimana ulaze u kompleks džamije Al Aksa u Starom gradu u Jerusalimu da bi se molili prve noći svetog mjeseca Ramazana pripadnici izraelske granične policije napadaju vjernike pendrecima na ulazu u sveto mjesto Haram al Šarif, kod Jevreja poznato kao Brda hrama.

"Tim povodom izraelska policija je saopštila da radi na „omogućavanju slobode bogosluženja na Brdu hrama, istovremeno osiguravajući bezbjednost, u skladu sa uputstvima političkog rukovodstva", prenosi Tajms of Izrael.

Premijer Benjamin Netanijahu obećao je prošle nedjelje da će broj vjernika kojima je dozvoljeno da se mole na Brdu hrama u prvoj nedjelji Ramazana biti isti kao i prethodnih godina i da neće biti uvedena nikakva ograničenja za izraelske Arape, poništavajući prethodnu odluku ultranacionalističkog ministra za nacionalnu bezbjednost Itamara Ben Gvira, u čijoj nadležnosti je izraelska policija. 

Većina arapskog stanovništva Jerusalima, međutim, nema izraelsko državljanstvo i stoga može biti podložna strožim ograničenjima.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.