Oskar 2024: Openhajmer apsolutni pobjednik, za Barbi tek jedna nagrada
REUTERS

Oskar 2024: Openhajmer apsolutni pobjednik, za Barbi tek jedna nagrada

Film Openhajmer apsolutni je pobjednik 96. dodjele nagrada Američke filmske akademije.

Od 13 nominacija za Oskara, film o „ocu atomske bombe" osvojio je sedam, između ostalih za najbolji film, režiju - Kristofer Nolan, za najbolju glavnu mušku ulogu - Kilijan Marfi i najbolju mušku sporednu ulogu - Robert Dauni Džunior.

Film Jadna stvorenja dobio je četiri Oskara, između ostalog i za najbolju glavnu žensku ulogu - Ema Stoun, kojoj je to drugi Oskar u karijeri.

Nagrada za najbolju sporednu glumicu otišla je u ruke Davin Džoj Rendolf, za ulogu u filmu Akademija Barton (The Holdovers).

Iako je imao 10 nominacija film Ubistva pod cvjetnim mjesecom Martina Skorsezea nije osvojio nijednu statuetu, dok je film Barbi, koji je ostvario najveću zaradu u 2023. godini, pokupio tek jednu - za najbolju originalnu pjesmu autora Bili Ajliš i njenog brata Fineasa.

Ukrajina je osvojila prvog Oskara za najbolji dokumentarni film 20 dana u Marijupolju, a u konkurenciji međunarodnih filmova pobjednik je Zona interesa.

Nagrada za najbolji originalni scenario pripala je filmu Anatomija pada.

Trijumf Openhajmera na 96. dodjeli Oskara nije iznenađenje.

Nolanov film je bio najveći favorit glamurozne večeri u holivudskom Dolbi teatru, prethodno osvojivši nagrade Zlatni globus i BAFTA u glavnim kategorijama.

Zaključno sa Oskarima, Openhajmer je do sada osvojio čak 333 nagrade na festivalima u raznim kategorijama.

Ipak, Openhajmer nije ugrozio rekord tri filma koji imaju po 11 Oskara: Titanik, Ben Hur i Gospodar prstenova: povratak kralja.

Kilijan Marfi je prvi put bio nominovan za Oskara za najbolju mušku ulogu i odmah je dobio najprestižniju filmsku nagradu, čime je postao prvi Irac kome je to pošlo za rukom.

„Šokiran sam... Pred vama večeras stoji jedan veoma ponosni Irac", rekao je on po primanju nagrade.

Zahvalio je reditelju Nolanu i producentkinji Emi Tomas na „najluđem, najuzbudljivijem i najkreativnijem putovanju na koje ste me odveli".

„Napravili smo film o čovjeku koji je stvorio atomsku bombu, i u dobru i u zlu, svi mi živimo u Openhajmerovom svijetu i želio bih da nagradu posvetim svim mirotvorcima širom planete", rekao je Marfi.

Robert Dauni Džunior osvojio je Oskara za najbolju sporednu mušku ulogu za tumačenje lika zvaničnika američke vlade Luisa Štrausa u filmu Openhajmer.

„Želio bih da se zahvalim mom užasnom djetinjstvu i Akademiji. Baš tim redom", našalio se on.

„Ovaj posao je bio potrebniji meni nego ja njemu i zahvaljujući ovom poslu stojim pred vama kao bolji čovjek", rekao je Dauni Džunior, posebno izrazivši zahvalnost supruzi Suzan Dauni.

Dauni Džunior je uživao je u izuzetno uspešnom povratku u Holivud nakon ozbiljnih problema sa zavisnošću od droge pre više od dvije decenije, zbog čega je služio zatvorsku kaznu jer je izbegao sudske naloge da se testira na drogu.

Kategorija najbolja glumica bila je i jedna od najneizvjesnijih: velika bitka vodila se između Eme Stoun (Jadna stvorenja) i Lili Gledston (Ubistva pod cvjetnim mjesecom).

Neobična drama Jadna stvorenja osvojila je Oskare za produkciju, kostime, šminku i frizuru, kao i za najbolju glumicu - Ema Stoun.

Film Jorgosa Lantimosa prati bebu čiji je mozak ugrađen u tijelo odrasle žene, koja zatim kreće u avanturu otkrića širom svijeta.

Dok je izlazila na scenu da primi nagradu, Emi Stoun je pukao rajsferšlus na haljini, pa je govor završila riječima: „Ne gledajte mi u leđa".

Oskari 2024 - lista dobitnika:
Najbolji film

Pobednik: Openhajmer
Anatomija pada (Anatomy of a Fall)
Američka fikcija (American Fiction)
Barbi
Akademija Barton (The Holdovers)
Ubistva pod cvetnim mesecom (Killers of the Flower Moon)
Maestro
Prošli životi (Past Lives)
Jadna stvorenja (Poor Things)
Zona interesa (The Zone of Interest)
Najbolja glumica

Pobednica: Ema Stoun (Jadna stvorenja)
Anet Bening (Nijad)
Lili Gledston (Ubistva pod cvetnim mesecom)
Sandra Haler (Anatomija pada)
Kari Maligen (Maestro)
Najbolji glumac

Pobednik: Kilijan Marfi (Opehajmer)
Bredli Kuper (Maestro)
Kolman Dopmingi (Rustin)
Pol Đamati (Akademija Barton)
Džefri Rajt (Američka fikcija)
Najbolja sporedna ženska uloga

Pobednica: Davin Džoj Rendolf (Akademija Barton)
Emili Blant (Openhajmer)
Danijel Bruks (The Color Purple)
Amerika Ferera (Barbi)
Džodi Foster (Nijad)
Najbolja sporedna muška uloga

Pobednik: Robert Dauni Džunior (Openhajmer)
Sterling K. Braun (Američka fikcija)
Robert De Niro (Ubistva pod cvetnim mesecom)
Rajan Gosling (Barbi)
Mark Rafalo (Jadna stvorenja)
Najbolja režija

Pobednik: Kristofer Nolan (Openhajmer)
Žistin Trije (Anatomija pada)
Martin Skorseze (Ubistva pod cvetnim mesecom)
Jorgos Lantimos (Jadna stvorenja)
Džonatan Glejzer (Zona interesa)
Ostali dobitnici:

U kategoriji najboljeg originalnog scenarija nagrađeni su Žistin Trije i Artur Harari za Anatomiju pada, dok je za najbolji adaptirani scenario pozlaćenu statuetu podigao Kord Džeferson za film Američka fikcija.

Reditelj Džonatan Glejzer podigao je Oskara za najbolje međunarodno ostvarenje za potresnu dramu o nacističkim zločinima tokom Drugog svetskog rata.

Najbolji dugometražni animirani film je Dečak i čaplja, a Oskar je pripao Tošiju Suzukiju i najvećem imenu japanske animacije Hajau Mijazakiju.

Najbolji kratki animirani film je „Rat je završen".

Oskar za najbolju pesmu dodeljen je What Was I Made For? - Barbie (Billie Eilish, Finneas O'Connell)

The Fire Inside - Flamin' Hot (Diane Warren)

I'm Just Ken - Barbie (Mark Ronson, Andrew Wyatt)

It Never Went Away - American Symphony (Jon Batiste, Dan Wilson)

Wahzhazhe (A Song For My People) - Killers of the Flower Moon (Scott George)

Izvor BBC na srpskom

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.