Katastar u Tivtu blokirao nove ulice i vodovode

Katastar u Tivtu blokirao nove ulice i vodovode

Tivatska opština još prošle godine na poseban račun Ministastva finansija uplatila skoro 800 hiljada eura za eksproprijaciju, ali katastrofalno loš rad Uprave za nekretnine ugrožava projekte gradske infrastrukture

Opšina Tivat je tokom prošle godine na poseban račun Ministarstva finansija za potrebe isplate ekspropijacione naknade vlasnicima zemljišta koje se izuzima za gradnju javnih objekata i infrastrukture prenijela ukupno 776.071 euro. Međutim, do kraja godine nije bilo nikakvog postupanja tivatskog odjeljenja tadašnje Uprave za katastar i državnu imovinu (sada Uprava za nekretnine), po zahtjevima Opštine za eksproprijaciju te imovine, iako su sredstva za te svrhe već bila uplaćena.

To se navodi u Izvještaju o stanju uređenja prostora Opštine Tivat za 2023. u kojem se po ko zna koji put u proteklih nekoliko godina apstrofira izuzetno loše stanje i nerad tivatskog katastra.

Gradonačelnik Željko Komnenović je odbornicima na posljednjoj sjednici lokalnog parlamenta kazao da je “tivatski katastar ubjedljvio najgori u cijeloj državi” i da su svi apeli građana i lokalne samouprave prema državnim organima nadležnim da riješe takvo stanje do sada bili potpuno bezuspješni.

U ovom trenutku u tivatskom odjeljenju Uprave za nekretnine ima preko 5.000 neriješenih predmeta zbog čega negativne posljedice trpi lokalna uprava kojoj se “vezuju ruke” da realizuje brojne projekte izgradnje nedostajuće, prvenstveno saobraćajne infrastrukture, građani koji ne mogu riješiti administrativno-pravne poslove vezano za raspolaganje nekretninama, ali i veliki strani investitori poput Porto Montenegra i Luštice Bay kojima je izgradnja i promet nekretnina zapravo glavni dio biznisa u Tivtu.

U nadležnosti Direkcije za imovinsko-pravne poslove Opštine je podnošenje predloga za eksproprijaciju nepokretnosti za potrebe izgradnje javnih infrastrukturnih objekata. Prvi korak u tom postupku predstavlja obraćanje Upravi za katastar i državnu imovinu (sada Uprava za nekretnine) Podgorica radi procjene vrijednosti zemljišta koje će biti predmet eksproprijacije, a na osnovu ovjerenog Elaborata parcelacije po DUP-u. Po prijemu izvještaja o procjeni, dostavlja se zahtjev opštinskom organu nadležnom za poslove finansija radi uplate ukupnog iznosa potrebnog za eksproprijaciju na poseban depozit Ministarstva finansija. Nakon dostavljanja dokaza o izvršenoj uplati depozita, od Ministarstva finansija pribavlja se potvrda o tome da su sredstva za eksproprijaciju obezbijeđena. Na osnovu ovjerenog elaborata parcelacije, izvještaja o procjeni i potvrde o obezbijeđenim sredstvima podnosi se predlog za eksproprijaciju zemljišta nadležnom državnom organu - Upravi za nekretnine - Područnoj jedinici Tivat.

Direkcija za imovinu Oštine Tivat lani je kompletnu tu proceduru, uključujući i uplatu depozita u punom iznosu na poseban račun Ministarstva finamsija, završila za ukupno deset projekata izgradnje novih lokalnih saobraćajnica i po tom osnovu je Ministarstvu finansija iz gradske kase preneseno ukupno 776.701 euro. Međutim, ni u jednom od tih slučajeva od kojih najstariji datira čak iz marta 2023. u protekloj godini nije bilo nikakvog postupanja tivatskog odjeljenja Uprave za nekretnine.

“Još uvijek su nam u katastru aktivni upravni predmeti vezani za eksproprijaciju koji su kod istog podnijeti 2022. i ranijih godina”, navela je Direkcija za imovinsko-pravne poslove Opštine Tivat u svom izvještaju za 2023, takstativno navodeći još ukupno 26 nezavršenih predmeta eksproprijacije privatnog zemljišta iz prethodnih godina, za potrebe gradnje novih saobraćajnica, proširenja gradskog groblja, izgradnje rezervoara za vodu, odnosno djelova vodovodne i kanalizacione infrastrukture.

Pored tih predmeta za koje je završeno sve što je mogla da uradi tivatska lokalna samouprava, Direkcija za imovinsko-pravne poslove je prošle godine Komisiji za procjenu vrijednosti zemljišta Uprave za nekretnine, na osnovu primljenih naloga od Direkcije za investicije, za potrebe rješavanja imovinsko-pravnih odnosa kroz postupak eksproprijacije, podnijela zahtjeve za procjenu vrijednosti privatne imovine za još deset projekata od čega se devet podnosi na izgradnju novih ulica, a jedan za eksproprijaciju zemljišta neophodnog za gradnju nove školske zgrade u Gradiošnici.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.