U Iranu dvije mlade žene uhapšene jer su plesale na javnom mjestu
Teheran, Foto: Shutterstock

U Iranu dvije mlade žene uhapšene jer su plesale na javnom mjestu

Dvije mlade žene uhapšene su u Iranu poslije emitovanja snimka na kojem se vide kako plešu na javnom mjestu, u vrijeme priprema za doček persijske Nove godine, prenijeli su danas lokalni mediji.

Snimak te dvije mlade žene kako plešu u blizini trga na sjeveru Teherana, posljednjih dana je postao veoma popularan na društvenim mrežama.

"Tužilac u Teheranu naložio je hapšenje dvije žene koje su prekršile društvene norme plešući na trgu", javila je novinska agencija Tasnim.

Te žene bile su prerušene u Hadži Firuza, folklornog lika obučenog u crveno čiji ples i pjesme najavljuju dolazak Novruza, iranske Nove godine koja počinje 20. marta.

Islamski zakon koji je na snazi u Iranu zabranjuje ples neudatih žena u javnosti.

Brojni video snimci žena koje plešu na javnim mjestima, posebno u metrou, postali su sve češći u Iranu posljednjih mjeseci, poslije protestnog pokreta koji je potresao Iran krajem 2022. godine, nakon smrti u zatvoru mlade Mahse Amini.

Nju je tada uhapsila policija zbog nepoštovanja strogog kodeksa oblačenja žena koji je na snazi u toj zemlji.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.