Afera

Afera "Respiratori"

Njih trojica su trebali ići na izdržavanje kazne u ovaj zatvor 29. februara i 6. marta nakon što im je poziv za izdržavanje kazne uputio Sud BiH.

Fadil Novalić, Fikret Hodžić i Fahrudin Solak, osuđeni u predmetu "Respiratori", nisu na izdržavanju kazne u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera Bosne i Hercegovine, potvrđeno je iz državnog zatvora u Vojkovićima kod Sarajeva za Radio Slobodna Evropa (RSE) u četvrtak, 7. marta.

Njih trojica su trebali ići na izdržavanje kazne u ovaj zatvor 29. februara i 6. marta nakon što im je poziv za izdržavanje kazne uputio Sud BiH.

Nakon toga su uložili molbu za odgađanje izvršenja kazne koju je Sud BiH odbio.

Novalić je, u međuvremenu, zatražio pomilovanje od Predsjedništva BiH, nakon što je molbu primilo Ministarstvo pravde BiH.

Predsjedništvo BiH je nadležno za pomilovanje osuđenih osoba kojima je kaznu izrekao Sud BiH.

Dva člana tročlanog Predsjedništva BiH, Željko Komšić i Denis Bećirović, izjavili su u srijedu 6. marta da neće podržati na sjednici državnog Predsjedništva prijedlog o pomilovanju bivšeg predsjednika Vlade Federacije BiH, Fadila Novalića.

Predsjedništvo BiH u aktuelnom sazivu – Željko Komšić, Denis Bećirović i Željka Cvijanović – nije donijelo nijednu odluku o pomilovanju.

Izvor:Slobodna Evropa

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.