Makron: Evropi potrebno strateško buđenje zbog Rusije
Emanuel Makron

Makron: Evropi potrebno strateško buđenje zbog Rusije

Predsjednik Francuske Emanuel Makron apelovao je uoči današnje posjete Pragu da je Evropi potrebno strateško buđenje jer Rusija igra na vrijeme i rekao da ništa nije isključeno u debati šta sve može da se učini u pomoći Ukrajini.

“U odgovoru na jedno pitanje koje mi je postavljeno o slanju jedinica (u Ukrajinu) rekao sam da ništa nije isključeno. Svaka riječ se računa. Upravo sada Evropljani moraju da postave sebi pitanje da li njihova sadašnja strategija odgovara deklarisanim ciljevima. Našim demokratijama potreban je podsticaj, potrebno im je strateško buđenje“, kazao je Makron u intervjuu za češki dnevnik Pravo i on lajn izdanje tog lista Novinky.

U intervjuu koji je objavljen danas, a ni u jučerašnjoj najavi, nema izjave koju su juče citirali ruski mediji da Francuska ne planira da u bliskoj budućnosti šalje svoje vojnike u Ukrajinu, prenosi N1.rs.

“Otvaramo debatu i razmišljamo o svemu što može da se uradi u pomoći Ukrajini. Uvjek sam se izjašnjavao kakav je naš okvir: nismo u ratu protiv ruskog naroda i odbijamo da uđemo u logiku eskalacije. Ali Ukrajinci se bore za naše vrijednosti, našu bezbjednost i slobodu i naš pristup mora da bude adekvatan tom izazovu“, kazao je franucski predsjednik.

Emanuel Makron upozorio je da režim ruskog predsjednika nije pobjedio u tom ratu kako pokušava da prikaže.

“Upravo suprotno, Rusija je pretrpjela niz strateških neuspeha, NATO je ojačan i doneli smo odluku da Ukrajina počne pregovore o ulasku u Evropsku uniju. Rusija sada nastoji da povjerujemo da vrijeme igra za nju, a mi ćemo i dalje raditi sve što je potrebno i tako dugo koliko to bude nužno da propadne, kako to kalkulisanje, tako i njena agresija“, rekao je Makron.

Francuski predsjednik podsjetio je da su se krajem februara članice EU na konferenciji u Parizu dogovorile da učine više za Ukrajinu u pet oblasti – sajber odbrani, zajedničkoj proizvodnji oružja u Ukrajini, za bezbjednost zemalja koje direktno ugrožava ruska ofanziva, kao što je to Moldavija, u jačanju granice Ukrajine prema Belorusiji i uklanjanju mina.

Predsjednik Makron razgovaraće danas u Pragu sa češkim predsjednikom Petrom Pavelom i o češkoj inicijativi da se nađe 1,4 milijarde dolara za kupovinu 800.000 komada municije, i kalibra koji koristi NATO, i sovjetskog, čiju nabavku je Češka dogovorila u trećim zemljama, a očekuje se da bi francuski predsednik mogao da saopšti danas sumu koju bi uložila Francuska.

Sa češkim premijerom Petrom Fijalom predsjednik Makron razgovaraće preij svega o nuklearnoj energetici, pošto francuska kompanija EDF učestvuje u tenderu za izgradnju novog reaktora u elektrani Dukovani, a češka vlada planira da izgradi umjesto dva, čak četiri nova reaktora u nuklearkama Dukovani i Temelin.

Makron i Fijala potpisaće i Akcioni plan strateškog partnerstva Francuske i Češke za period od 2024. do 2028. godine.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.