Mugoša: Obesmišljava se kontrolna uloga parlamenta, vlast oduzima definisano pravo opozicije na kontrolna saslušanja
Boris Mugoša

Mugoša: Obesmišljava se kontrolna uloga parlamenta, vlast oduzima definisano pravo opozicije na kontrolna saslušanja

Nakon juče održane sjednice Kolegijuma Skupštine, šef Kluba poslanika Socijaldemokrata Boris Mugoša saopštio je da vladajuća većina i dalje insistira na ograničavanju definisanih prava opoziciji na kontrolno saslušanje i na taj način suštinski obesmišljava Poslovnik Skupštine i njenu kontrolnu ulogu.

“Poslovnik je potpuno jasan. On je i definisao prohodnost manjinskih inicijativa, što znači da na inicijativu pet poslanika opozicije za kontrolnim saslušanjem postoji obaveza da se donese odluka o tom kontrolom saslušanju”, poručio je Mugoša.

On kaže da je uspostavljena praksa garantovala najmanje dva kontrolna saslušanja u toku redovnog zasijedanja Skupštine.

“Takva praksa je bila predmet pohvale naših međunarodnih partnera, a sada je namjera da se to prekine. Svako kontrolno saslušanje, i pored toga što Poslovnik štiti prohodnost inicijative opozicije, očigledno sad zavisi od toga da li će se predstavnicima vladajuće većine dopasti tema o kojoj opozicija želi da se raspravlja”, istakao je.

Mugoša je istakao važnost kontrolne uloge parlamenta i u smislu evropskog puta Crne Gore, jer zauzima značajno mjesto u ocjenjivanju napretka naše države. Ocijenio je da će uloga parlamenta, ukoliko većina ostane pri stavu da blokira ovaj kontrolni mehanizam opozicije, ozbiljno biti degradirana.

Izvor: CdM

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.