Nedostaje policajaca, odatle i napadi

Nedostaje policajaca, odatle i napadi

Podgoričanin Z.V. koji je prije nekoliko noći u prostorijama Uprave policije, teško povrijedio policajca, osumnjičen je za teško ubistvo u pokušaju. Za to djelo prijeti mu deset godina ili kazna dugotrajnog zatvora koja ne može biti duža od 40 godina. Iz civilnog sektora, ipak, kažu da je rano govoriti o zatvorskoj kazni, prije nego detalji istrage budu poznati. Naglašavaju i da je ovaj napad posljedica nedovoljnog broja policijskih službenika.

Podgoričaninu Z.V. koji je u žižu javnosti dospio nakon što je, tokom boravka u pritvorskim prostorijama, fizički nasrnuo na policijskog službenika Odjeljenja bezbjednosti Podgorica, nanijevši mu teške tjelesne povrede, određen je pritvor do 30 dana zbog krađe automobila.

Tereti se i za teško ubistvo u pokušaju, za šta mu prijeti minimum deset godina ili kazna dugotrajnog zatvora.

Advokat Veselin Radulović ističe da je to najteža kazna u Krivičnom zakoniku.

"To je kazna dugotrajnog zatvora koja ne može biti niža od 30 godina, a ni duža od 40 god, ako sud i kada utvrdi da su ispunjeni uslovi za izricanje te kazne", kaže Radulović.

No, da je rano govoriti o zatvorskoj kazni, prije nego detalji istrage budu poznati stav je Građanske alijanse. Iz te NVO kažu da bi bilo dobro pregledati video-zapise iz Odjeljenja bezbjednosti.

"Da se izuzmu snimci video kamera koje bi morale biti 24 sata dostupne i u funkciji. Kroz monitoringe koje smo sprovodili prethodne godine utvrdili smo da video nadzor nije uvijek u funkciji i da u nekim djelovima CB i OB i ne postoji", kaže Aleksandra Dubak iz Građanske alijanse.

Dubak naglašava i da je i ovaj napad posljedica problema na koji se više puta ukazivalo, a to je manjak policijskih službenika.

"U konkrenom slučaju da je bilo dovoljno policijskih službenika moguće je da do ovoga ne bi došlo i da se pritvoreno lice ne bi usudilo da napadne. Po pravilu dva policijska službenika bi trebala odvesti pritvorenika do toaleta", ističe Dubak.

A povrijeđeni policijac, zbog naprsnuća lobanje, zadržan je na Odjeljenju neurohirurgije radi daljeg posmatranja. Da njegov profesionalizam i hrabrost tokom obavljanja radnih zadataka zaslužuju poštovanje, poručio je ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović, nakon što ga je juče posjetio. 

Da Sud, ako se utvrdi krivica, treba da bude rigorozan, poručuje advokat Radulović.

"Ovo jeste jako teško krivično djelo i zaslužuje ako se utvrdi u sudskom postupku najstrože kažnjavanje", kaže advokat.

Treba napomenuti i da je riječ o liječenom herionskom zavisniku, koji je više puta privođen zbog teških krađa. A pred istražnim sudijom, kako je saopšteno, kazao je da bavljenje kriminalom vidi kao izvor prihoda.

Iz Građanske alijanse naglašavaju i da je važno utvrditi koji je bio stepen sredstava prinude nad pritvorenikom Z.V, nakon što je izvršio napad na policijskog službenika.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.