U Nikšiću oko 1.500 socijalno ugroženih porodica
ANA MACANOVIĆ/ ŽELJO ŠAPURIĆ

U Nikšiću oko 1.500 socijalno ugroženih porodica

– Ta cifra varira jer je nekima potrebna jednokratna pomoć, ali se trudimo da pomognemo svima koji nam se obrate. Zahvaljujući donatorima, trudimo se da pomognemo svima koji su nam se jave za pomoć. Ove godine dobili smo 290 pomoći u akciji koju je organizovao predsjednik države, koje smo podijelili prema evidenciji i zahtjevima. Vrijednost jedne pomoći je oko 60 do 70 eura i obuhvata paket hrane, paket za higijenu i vreću brašna – navodi Macanović i dodaje da u okviru programa "Pomoć u kući" imaju 140 korisnika o kojima brine 14 gerontodomaćica. Ističe i da u kontinuitetu dijele polovne stvari, namještaj i namirnice onima koji im se obrate za takvu vrstu pomoći.

– Prošle godine podijelili smo 58 invalidskih kolica, veliki broj hodalica, štaka, pelena za odrasle i bebe, pakete za bebe. Sa tim smo nastavili i ove godine i pozivamo sve kojima je potrebna ova vrsta pomoći da nam se obrate – poručuje Macanović.

Podsjeća da su prošle godine podijelili 700 pomoći (po paket namirnica i higijene i vreću brašna). Pomogla je i Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) od čega su kupili 200 pomoći, isto toliko i od Crvenog krsta Crne Gore, kao i preko sabirnih akcija prikupljanja hrane u marketima. Od industrije mesa "Goranović" dobili su 100 paketa namirnica, a u okviru projekta "Conex" dobili su 150 vaučera vrijednosti po 100 eura namijenjenih starim i invalidnim licima.

– Zahvaljujući donatoru, njemačkoj organizaciji "Adra", podijelili smo 300 novogodišnjih paketića za d‌jecu sa seoskog područja. Od sredstava koja su sakupljala djeca iz vrtića, među kojima su najaktivniji bili polaznici vrtića "Lastavica" i "Izvor", kupili smo poklone za d‌jecu iz socijalno ugroženih porodica. Od mljekare "Nika" dobili smo oko 8.000 litara mlijeka, a svakodnevnu donaciju peciva imamo od pekare "La Parisienne". Pivara "Trebjesa" krajem prošle godine uručila nam je donaciju od 4.000 eura koju smo u vidu vaučera od 50 eura podijelili za 80 porodica bez primanja i onima koji žive sami – navodi Macanović.

Ističe da bi bilo dobro da i drugi privredni subjekti pokažu "neku vrstu društvene odgovornosti u skladu sa svojim mogućnostima kako bi pomogli najugroženijima".

U Opštinskoj organizaciji Crvenog krsta funkcioniše klub za starija lica i za mlade preko kojeg nastoje da naprave spoj "energije i mladosti i iskustva i znanja".

– Ove godine posebno radimo na edukaciji poletaraca uzrasta od četiri do 14 godina kojih imamo oko tridesetak. Grupa je formirana prije dvije godine. U susret Danu žena, poletarci su napravili poklone za 110 korisnica – kaže Macanović i dodaje da im u maju predstoji takmičenje iz prve pomoći, da su imali već nekoliko obuka, te da Crveni krst radi na tome da se predmet prve pomoći vrati u osnovne škole, jer je to "potreba svakog čovjeka".

– Radimo na tome da zainteresujemo i omladinu za koju je teško naći načina za motivaciju zbog njihove vezanosti za tehnologiju – kaže Macanović, prenosi Dan.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.