Brnabić: Opozicija će tražiti da Vučić ne može da pozajmi ime listi – Gdje to još postoji?

Brnabić: Opozicija će tražiti da Vučić ne može da pozajmi ime listi – Gdje to još postoji?

Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da će kampanja opozicije i civilnog društva koje je podržava biti fokusirana na to da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ne može da pozajmi svoje ime i/ili lik nekoj od lista, a taj zahtjev ocijenila je suprotnim međunarodnim standardima demokratije.

„Kao što su rekli i u Briselu i u Strazburu – ako bilo koja lista, bilo kad, na bilo kojim izborima u Srbiji, nosi njegovo ime, oni ne mogu da pobijede. Danas kažu to je ‘najbazičniji uslov’. A gdje to još postoji?“, navela je Ana Brnabić na mreži X, reagujući na izjavu direktorke Građanskih inicijativa Maje Stojanović da se treba fokusirati na „izmjene najbazičnijih uslova a to nepojavljivanje predsjednika u izbornoj kampanji i u izbornom procesu, na izbornom listiću“.

Ana Brnabić navela je da bivši predsjednik Srbije Boris Tadić „davao svoje ime Demokratskoj stranci za sve izbore na svim nivoima, pa nije bio problem“.

„Nije bilo civilnog društva da kaže da je to nedemokratski i nefer. U Njemačkoj, Francuskoj, Italiji, Španiji, u SAD… svuda je to dozvoljeno i uobičajena je praksa. Samo ovdje opozicija i oni koji ih podržavaju misle da je fer trka samo ona u kojoj kad nekog ne možeš da pobijediš, a ti ga lijepo diskvalifikuješ iz trke“, navela je Ana Brnabić.

Prema njenoj tvrdnji, taj „najbazičniji uslov“ ne postoji u preporukama ODIHR o izborima u Srbiji.

„Zašto? Pa zato što nije u skladu sa međunarodnim standardima demokratije. Da su fer, na ovo bi Proglas ili Građanske inicijative (i svi ostali iz tog spektra) rekli: ‘Pa nismo mi za demokratiju, mi smo protiv Vučića’. Da su fer, kao što nisu“, dodala je Brnabićeva.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.