Deset dana do Ramazana!
Husein pašina džamija Pljevlja

Deset dana do Ramazana!

Ramazanski bajram je jedan od najvažnijih praznika koji ozačava kraj Ramazana, islamskog svetog mjeseca posta.

Ramazan je mjesec posta, molitve  razmišljanja I zajedništva za Muslimane, a kulminira  u proslavi Ramazanskog barama..

Ramazan se kod Bošnjaka  čestita ovako:Bajram šerif mubarek olsun, što u prevodu znači “Neka je plemenit Bajram blagoslovljen”. Odgovara se ovako: “Alah razi Olsun” što u prevodu znači “Neka je Alah zadovoljan”.

dzamijapljevlja1

Ramazan je jedan od posebnih mjeseci u Islamu.Jedna od pet temeljnih dužnosti svakog Muslimana je post koji se provodi u ovom mjesecu. Toakom 30 dana RamazanaMuslimani se moraju uzdržavati hrane, pica I seksualnih odnosa sa svojim suprugama I to od zore do zalaska Sunca.

Po isteku ovog mjeseca slijedi mjesec Ševal i prva tri dana tog mjeseca je jedan od dva praznika u Islamu.Ramazanski  bajram  (1.2. I 3.dan u mjesecu)

Njim se obilježava kraj posta Prvi dan (oba) Bajrama su dani kada je post dozvoljen .

Ramazan je uvijek na isti dan u islamskom kalendaru, datum na gregorijanskom iz godine u kalendaru varira iz godine u godinu, budući da je gregorijanski calendar solarni calendar, a islamski kalendar je lunarni calendar.

Ramazan u 2024.počinje u ponedeljak 11. 03. i traje 30 dana.

Ramazan službeno počinje prethodne večeri nakon zalaska Sunca, a završiće se u utorak 9. 04. naveče.

Datumi Ramazana takođe mogu varirati od zemlje do zemlje zavisno od toga da li je mjesec viđen ili ne.

Izvor:J.M.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.