Povučen predlog za smjenu Brđanina, Šaranović ne ispunjava uslove za koordinatora
Sjednica Vlade, Foto: Arhiva

"Smijeniti direktora Uprave policije po zakonu"

Povučen predlog za smjenu Brđanina, Šaranović ne ispunjava uslove za koordinatora

Vlada danas ipak neće odlučivati o predlogu za razrješenje direktora Uprave policije Zorana Brđanina, saznaje Portal RTCG nezvanično.

Vlada o ovome raspravlja nakon što je za to zeleno svjetlo dala Komisija za kadrovska i administrativna pitanja. Uz predlog o razrješenju Brđanina figuriralo je i rješenje da ministar unutrašnjih poslova bude koordinator Uprave policije. Premijer Milojko Spajić naveo je na sjednici da nema ništa protiv smjene Brđanina, ali da se sprovede po zakonu i da se odredi novi direktor. Smatra da to ne može biti ministar Danilo Šaranović kao koordinator, navodeći da to nije po zakonu, a treba imati u vidu napredak u poglavljima 23 i 24 u pregovorima sa EU i potrebu poštovanja procedura. Prema saznanjima portala RTCG, premijer je potom povukao predlog da Brđanin bude razriješen, imajući u vidu da kompromisa i dalje nema.

"Puna podrška svih članova Vlade o situaciji u Upravi policije. U toku je konstruktivan dijalog u pogledu redosljeda koraka. Prioritet je IBAR i u tom smislu se mora obezbijediti poštovanje procedura u dogovoru sa međunarodnim partnerima", kazali su iz Vlade.  

Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović saopštio je sinoć za Televiziju Crne Gore da Brđanin treba da bude smijenjen, te da je spreman da predloži više kredibilnih kandidata za tu poziciju.

Šaranović je za TVCG saopštio da je posvećen dogovoru.

"Brđanin treba biti smijenjen, jer je to volja parlamenta. Spreman sam da predložim više kredibilnih kandidata", kazao je Šaranović.

Brđanin je na čelnoj poziciji u Upravi policije, u dva navrata proveo dvije godine i četiri mjeseca, računajući i period tokom kojeg je bio vršilac dužnosti. Međutim, tokom 2023. godine, 43. Vlada ga je poslala na pauzu od osam i po mjeseci i to rješenjima o prestanku njegovog mandata za koja je ocijenjeno da su nezakonita. Kao pobjednik na sudu, ponovo je sjeo u direktorsku fotelju, 12. decembra.

Ipak, već tada se mogla čuti nova opcija: ako Odbor za bezbjednost ne prihvati Brđaninove izvještaje o rezultatima u borbi protiv organizovanog kriminala – ministar unutrašnjih poslova može predložiti njegovo razrješenje.

I ekspresno, desetak dana kasnije Odbor odbija izvještaje iz 2022. a potom Šaranović predlaže Vladi smjenu aktuelnog direktora.

"Kao neko ko razumije šta je predstavnička demokratija postupio sam po onome što je zapisano u zakonu i konačno eto dobili smo valjda odgovor na pitanje da li sam ili nijesam procesuirao ka vladi predlog za razrješenje Brđanina", kazao je Šaranović.

Navode o smjeni Brđanina stopirao je premijer.

"Mislim da je Brđanin u punom mandatu, ja ne bih volio da se igram galimatijasa kojima se igrala 43. vlada. Mislim da postoje prostori i za dogovore i za razgovor s gospodinom Brđaninom", kazao je ranije Spajić.

Šta će Vlada učiniti, te da li će i šta Brđanin preduzeti, znaćemo danas. Jasno je da je put ka razrješenju trasiralo odbijanje njegovih izvještaja na sjednici Odbora za bezbjednost i odbranu.

Međutim, u pitanju su izvještaji iz 2022. godine koje u previđenom roku nije razmatrao prethodni saziv Odbora, što kako se navodi u presudi iz Upravnog suda, stvara pretpostavku da su odobreni.

Sigurno je, u našoj ligi je sve moguće, mada u sporovima sa izvršnom vlašću, Brđanin za sada vodi 2:0.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.